Na hlavný obsah

R. Fico bol ochotný hlasovanie o konsolidácii spojiť s hlasovaním o dôvere vláde. Reagoval aj na demisiu Z. Dolinkovej

Robert Fico hovoril o situácii v koalícii v Sobotných dialógoch.

R. Fico bol ochotný hlasovanie o konsolidácii spojiť s hlasovaním o dôvere vláde. Reagoval aj na demisiu Z. Dolinkovej
Robert Fico v diskusnej relácii Sobotné dialógy. Foto: STVR

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) v diskusnej relácii Sobotné dialógy uviedol, že ak by videl, že by prichádzali nezmyselné návrhy ku konsolidácii, v takom prípade by spojil hlasovanie o konsolidačnom balíku s hlasovaním o dôvere k vláde.

Verí, že hlasovanie o konsolidačnom balíku ukázalo jednotu vládnej koalície a etapu konfliktov zažehnalo. Pripomenul, že podobná situácia sa stala už aj v minulosti, keď musel spojiť hlasovanie o dôležitom zákone s hlasovaním o dôvere k vláde.

Premiér Fico predpokladá, že nervozita vo vládnej koalícii je daná aj tým, že musela urobiť konsolidáciu, ktorú by inak nikdy neurobila. „My sme to museli urobiť, pretože predchádzajúce tri vlády pána Matoviča, Ódora a Hegera nám odovzdali najhoršie verejné financie v Európskej únii,“ povedal.

Premiér tiež pripomenul nedoriešený problém s chýbajúcim predsedom parlamentu. Za dôvod zvýšenej nervozity v koalícii považuje aj stále otvorený prípad atentátu na jeho osobu.

„Ja nechcem dopredu nič hovoriť, pokiaľ ide o atentát, ale vyzerá to na strašné veci. Podľa toho, čo aj ja vnímam informácie, ktoré sa objavujú z prostredia, tak to nebol nejaký pojašenec, ktorý nemal čo robiť a zobral zbraň a iba tak šiel strieľať,“ skonštatoval Fico.

Tvrdí, že išlo o opozičného aktivistu s plnými kontaktmi na opozičné strany. Kedy bude správa o atentáte zverejnená, necháva na Slovenskú informačnú službu.

Ak ide o voľbu nového predsedu parlamentu, pre Fica platí predovšetkým to, že koaličné strany sa musia dohodnúť na jednom mene. „Budem odporúčať poslaneckému klubu Smeru, aby sa nezúčastnil žiadnej voľby kandidáta na predsedu NR SR, pokiaľ na stole nebude podpísaná dohoda všetkých troch koaličných strán,“ pripomenul.

Demisia ministerky zdravotníctva

Reagoval aj na nedávne rozhodnutie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) o podaní demisie. „Džentlmensky sa v tom nebudem hrabať, to je celé, čo na to môžem povedať,“ uviedol Robert Fico.

Upozornil, že ministerka Dolinková bola súčasťou rozhodnutia vlády o konsolidácii a hlasovala za ňu. Preto niektorým veciam nie úplne rozumie. Jej rozhodnutie však rešpektuje a poďakoval jej za prácu.

Kto bude novým ministrom zdravotníctva, premiér zatiaľ nevie ozrejmiť. „To je vec, ktorá patrí strane Hlas-SD,“ povedal. Predpokladá, že by to mohol byť Tomáš Drucker (Hlas-SD), ktorý už v minulosti túto pozíciu zastával. Čaká však na to, čo povie predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko