Na hlavný obsah

Rok v rezorte zdravotníctva priniesol výmenu ministerky. Odborníci hovoria o sklamaní a stratenom čase

Pre pacienta sa vraj k lepšiemu nezmenilo nič.

Rok v rezorte zdravotníctva priniesol výmenu ministerky. Odborníci hovoria o sklamaní a stratenom čase
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Foto: TASR/Martin Baumann

S blížiacim sa prvým rokom súčasnej vlády vám prinášame sumáre fungovania jednotlivých ministerstiev. Rezort zdravotníctva je jediným, kde na ministerskej stoličke nastala výmena. Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD) vystriedal stranícky kolega a bývalý štátny tajomník rezortu hospodárstva Kamil Šaško.

Hoci sa ministerstvu pod vedením právničky s pozadím v ambulantnej sfére podarilo viacero krokov, odborníci hovoria, že pre pacienta sa k lepšiemu nezmenilo nič.

Zuzana Dolinková si od ministra z úradníckej vlády Michala Palkoviča okrem rezortu prevzala aj boxerské rukavice. Mala vybojovať viac peňazí pre sektor, čo sa jej napokon aj podarilo.

Vo funkcii bola 351 dní. Kratšie na poste bol za ostatných desať rokov iba jej predchodca. Ona sama povedala, že sa jej podarilo veľa vecí. Jedným z najvýraznejších krokov bol posun vo výstavbe nemocníc.

“Malými dielikmi, malými krokmi, ale každodenne bojujeme a robíme všetko preto, aby sme zlepšovali slovenské zdravotníctvo. Aby sme ho dostali na úroveň 21. storočia,“ vyhlásila bývalá ministerka.

Problémy ambulantného sektora

Výrazné problémy mal ambulantný sektor. Lekári opakovane hovorili, že budú nútení zaviesť poplatky za vyšetrenie, keďže z rozpočtu im nešiel dostatok peňazí.

Prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová hovorí, že prvý rok vlády nepriniesol žiadne zlepšenie. Sektor trpí, dotknú sa ich aj nové konsolidačné opatrenia.

Na otázku, či vidí nejaké pozitívne kroky, odpovedá: “Nemám vám aké povedať, skôr je to len sklamanie za sklamaním. Nie som si celkom istá, ako dlho to ešte zdravotníci pracujúci v ambulantnom sektore budú schopní znášať,“ uznala Orosová.

Podobne to hodnotí prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová. “Opäť sme ostali v polceste a môžeme z pohľadu pacienta povedať, že to bol stratený rok,“ skonštatovala.

Nedôvera vlády

Podľa odborníkov sa pod kroky v zdravotníctve podpísala aj nedôvera vlády. Riaditeľ INEKO Dušan Zachar hovorí, že exministerka bola slabou šéfkou rezortu.

Podľa indícií jej neveril ani premiér Robert Fico. “Radšej rokoval so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou mimo prítomnosti ministerky Dolinkovej. Zobral z jej portfólia veľkú nemocnicu v Prešove a dal ju postaviť ministrovi obrany,“ pripomenul Zachar.

Exministerka sa pri odchode negatívne vyjadrila aj k práci splnomocnenca pre prešetrenie pandémie ochorenia COVID-19 Petra Kotlára (SNS). Ten opakovane hovorí napríklad o tom, že vakcíny menia DNA tesne pred prvým výročím štvrtého vládnutia Róberta Fica. Premiér napokon posunul aj túto tému, splnomocnenca podporil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál