Na hlavný obsah

Rušenie IC vlakov je choré, vyhlásil A. Danko. Proti je aj M. Majerský. V hre má byť aj letecká linka do Popradu

Obaja diskutujúci sa zhodli pri dopravných témach.

Rušenie IC vlakov je choré, vyhlásil A. Danko. Proti je aj M. Majerský. V hre má byť aj letecká linka do Popradu
Podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS) a poslanec NR SR Milan Majerský (KDH). Foto: STVR

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) v diskusnej relácii STVR O 5 minút 12 rozhodnutie zrušiť IC vlaky označil za „choré“. Pripomenul, ako sa v roku 2017 snažil obnoviť IC vlaky. „Čo ja môžem byť proti zrušeniu, keď to je ministerstvo Smeru. Nech sa vadia zástupcovia Smeru. Verím, že rušenie nedovolia,“ okomentoval súčasnú situáciu.

S rušením IC vlakov, ktoré by mali nahradiť takzvané expresy, nesúhlasí ani poslanec NR SR Milan Majerský (KDH). „Zrušenie IC vlakov je zlé rozhodnutie. Minimálne jeden IC vlak ráno a jeden večer musí ísť,“ vyhlásil.

Naopak, obaja pozitívne hodnotia obnovenie leteckej linky Bratislava-Košice. Predseda SNS zároveň vyhlásil, že s ministrom dopravy Jozefom Rážom (nom. Smer-SD) komunikoval aj o leteckej linke Poprad-Bratislava. Za „rozlietanie Popradu“ je aj Majerský.

Ceny energií a novinky v doprave

Budúci rok by mali ceny plynu stúpnuť asi o 30 percent. „V rámci energií má byť adresná pomoc. Chudobnejším pomôžeme viac, strednej vrstve menej a tým najbohatším najmenej alebo nič,“ skonštatoval Majerský.

Podľa Danka je nárast ceny plynu spôsobený konfliktom na Ukrajine. „Ceny energií zabíjajú ekonomiku štátu. Naše hospodárstvo malo výhodu, že malo lacný ruský plyn,“ vyhlásil.

Rovnako ako Majerský je tiež zástancom adresnej pomoci. „Pre tých, ktorí to skutočne potrebujú – občania podľa príjmov, župy podľa energetickej náročnosti budov,“ dodal predseda SNS.

Témou bolo aj zdravotníctvo. „Zdravotníctvo je ťažká téma a v tejto vláde patrí Hlasu-SD. hlásim sa k navyšovaniu platov a chápem vyjadrenia odborárov. Problém zdravotníctva je v tom, že štát sa stáva žobrákom a oligarchovia bohatnú,“ vyhlásil Danko.

Na otázku, či má nový minister zdravotníctva jeho dôveru, Danko priamo neodpovedal. „Kamil Šaško je nádejou, ktorú si vybral Hlas-SD, na to, aby priniesol reformu,“ vyhlásil. Dodal, že vláda nemôže ľuďom hovoriť, že treba konsolidovať a zvyšovať dane a „pritom tu máme jamu, kde sa peniaze strácajú“.

Platy v zdravotníctve rásť musia, skonštatoval Majerský. Príležitosti na šetrenie vidí inde, ako na výplatných páskach zdravotníkov. „Už iba centralizácia verejného obstarávania by priniesla do zdravotníctva 400 miliónov eur,“ tvrdí.

Voľba predsedu parlamentu

Andrej Danko vyhlásil, že voľba predsedu parlamentu momentálne nie je v koalícii témou. „Rešpektujeme poverenie Petra Žigu (Hlas-SD),“ dodal.

Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD), súčasného ministra vnútra, by strana SNS na tomto poste nepodporila, dodal Danko. Ak by sa mal on stať predsedom parlamentu, SNS by si podľa neho nárokovala rezort vnútra.

Majerský neobsadený post predsedu parlamentu označil za hanbu. „Ak druhú najvyššiu ústavnú funkciu nevieme za vyše pol roka obsadiť, tak je to na hanbu tejto krajiny. Nemôže NR SR takto fungovať. Už sa konečne dohodnite,“ vyzval vládu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika