Na hlavný obsah

Ruská armáda zastrelila niekoľko zajatých ukrajinských vojakov, tvrdí Generálna prokuratúra Ukrajiny

Ak sa prípad potvrdí, pôjde o najhorší prípad zabitia zajatcov na fronte.

Ruská armáda zastrelila niekoľko zajatých ukrajinských vojakov, tvrdí Generálna prokuratúra Ukrajiny
Na ilustračnej snímke vojaci. Foto: Unsplash

Generálna prokuratúra Ukrajiny tvrdí, že ruská armáda zastrelila 16 ukrajinských vojakov, ktorí sa vzdali pri meste Pokrovsk ležiacom v Doneckej oblasti.

Na svojom oficiálnom telegramovom kanáli v utorok (2. 10.) uviedla, že začala vyšetrovanie pre podozrenie z porušenia zákonov a zvyklostí vedenia vojny v kombinácii s úkladnou vraždou. Informovalo o tom ruskojazyčné vysielanie BBC.

Video zachytávajúce tento čin sa podľa prokuratúry objavilo 1. októbra na účtoch platformy Telegram. Údajne k nemu došlo pri obciach Nikolajevka a Suchoj Jar v Pokrovskom okrese. Niektoré ukrajinské médiá video zverejnili.

Na čiernobielych záberoch, ktoré boli nasnímané z dronu nachádzajúceho sa pomerne vysoko nad zemou, vidno siluety ľudí, vychádzajúcich v zástupe z lesa.

„Po tom, ako sa zoradili, na nich okupanti úmyselne spustili paľbu. Zranených, ktorí ešte javili známky života, z bezprostrednej blízkosti zabili automatickou zbraňou,“ konštatuje ukrajinská generálna prokuratúra.

Ak sa tento masaker potvrdí, podľa generálneho prokurátora Andrija Kostina pôjde o najhorší prípad zabitia ukrajinských vojnových zajatcov na fronte. „Je to ďalší dôkaz, že zabíjanie a mučenie väzňov nie je náhoda, ale zámerná politika ruského vojenského a politického vedenia,“ uviedol Kostin v stanovisku na sieti X.

Prisľúbil tiež, páchatelia týchto zločinov — od vojakov, ktorí ich vykonali, až po tých, ktorí vydali zločinné rozkazy a formujú ruskú doktrínu násilia a zastrašovania — budú identifikovaní a postavení pred spravodlivosť.

Ruské ministerstvo obrany vyjadrenia Generálnej prokuratúry Ukrajiny nekomentovalo, poznamenala BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet