Na hlavný obsah

Ruskí poslanci schválili novú dohodu o partnerstve s KĽDR. Údajne ju zverejnia v plnom znení

Krajiny prehlbujú spoluprácu od začiatku vojny na Ukrajine.

Ruskí poslanci schválili novú dohodu o partnerstve s KĽDR. Údajne ju zverejnia v plnom znení
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Ruskí poslanci vo štvrtok (24. 10.) schválili dohodu o strategickom partnerstve s KĽDR. Informovali o tom tlačové agentúry. Deje sa tak na pozadí správ o vyslaní severokórejských vojakov do Ruska a ich príprave na nasadenie do vojny proti Ukrajine.

Prezidenti oboch krajín Vladimir Putin a Kim Čong-un podpísali vzájomný obranný pakt počas Putinovej júnovej návštevy Pchjongjangu. Rusko a Severná Kórea prehĺbili spoluprácu po rozpútaní vojny proti Ukrajine. Južná Kórea a Ukrajina tvrdia, že severokórejskí vojaci sa pripravujú na nasadenie vo vojne. Údajne majú podporiť Rusko, pripomenula agentúra Reuters.

„Dohoda v plnej miere prihliada na vzniknutú geopolitickú situáciu. Povyšuje vzťahy medzi Ruskom a Severnou Kóreou na novú, spojeneckú úroveň,“ vyhlásil šéf zahraničného výboru Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, Leonid Sluckij.

„Je to základ pre rozšírenie spolupráce vo všetkých oblastiach a základ pre globálne strategické partnerstvo medzi Moskvou a Pchjongjangom,“ dodal. Sluckij podľa agentúry Interfax zdôraznil „mierumilovný a obranný charakter zmluvy, ktorá nie je namierená proti tretím krajinám a nepočíta s vojenskými alianciami, na rozdiel od západných dohôd“.

Námestník ruského ministra zahraničia Andrej Rudenko pred novinármi vyhlásil, že dohoda s KĽDR neobsahuje žiadne tajné dojednania, ako tvrdia západné médiá. Bude podľa neho zverejnená v plnom znení.

„Doba tajných dohôd sa skončila,“ vyhlásil. Diplomat podľa štátnej agentúry TASS súčasne uviedol, že dohoda o partnerstve medzi Ruskom a KĽDR má pomôcť čeliť hrozbám zo Západu.

KĽDR už poskytla Rusku svoje rakety a delostreleckú muníciu, používané v boji proti Ukrajine, tvrdia Kyjev a Západ. Rusko a Severná Kórea však tieto správy popierajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet