Na hlavný obsah

Zadlženú bojnickú nemocnicu ponúka kraj za jedno euro. Samosprávy ju nechcú, boja sa o jej budúcnosť

Nemocnica sa dlhodobo topí v dlhoch.

Zadlženú bojnickú nemocnicu ponúka kraj za jedno euro. Samosprávy ju nechcú, boja sa o jej budúcnosť
Bojnická nemocnica. Foto: STVR

Obyvatelia aj samosprávy na hornej Nitre sa obávajú o osud bojnickej nemocnice. Topí sa v dlhoch, jej zriaďovateľ Trenčiansky samosprávny kraj ju spolu s ďalšími svojimi nemocnicami ponúkol do prenájmu mestám a obciam za jedno euro. O nemocnicu má záujem aj súkromná spoločnosť.

Trenčiansky samosprávny kraj dal mestám a obciam možnosť rozhodnúť sa do utorka (15. 10.). Starostovia a primátori tvrdia, že majú svojich starostí dosť. Spádová nemocnica pre 200-tisíc ľudí je pre nich veľké sústo.

„V situácii, keď dofinancovávame školy, školské zariadenia a sociálne zariadenia, si nemôžeme zobrať na seba ďalšie bremeno, že by sme dofinancovali alebo riešili prevádzku nemocnice. Ďalším momentom je aj to, že nemocnica má obrovský investičný dlh,“ hovorí primátorka Prievidze Katarína Macháčková.

V regióne je bojnická nemocnica poslednou, ktorá má všetky oddelenia, ktoré ľudia potrebujú. Nemocnice v Partizánskom a v Handlovej, ktoré sú v súkromných rukách, už oddelenia zredukovali.

Osudu bojnickej nemocnice sa v Správach z regiónov venovala redaktorka Miriam Dobrotová:

„Máme veľkú obavu, v koho rukách bude nemocnica, a či bude prevádzkovať iba ziskové oddelenia, alebo si bude uvedomovať, že je nutné prevádzkovať aj všetky ostatné oddelenia. Región hornej Nitry je ťažko skúšaný,“ vysvetľuje primátorka Handlovej Silvia Grúberová.

„Kraj musí byť vo svojich ponukách úprimný, je to len politický krok, ktorým sa chceme prikryť, ak sa bavíme o možnosti nájmu nemocníc súkromnej spoločnosti,“ objasňuje starosta Lehoty pod Vtáčnikom Michal Ďureje.

Predaj súkromnej spoločnosti

Druhou možnosťou je práve prenájom nemocnice súkromnej spoločnosti. „Momentálne priebežné trhové konzultácie prebiehajú so spoločnosťou AGEL,“ tvrdí predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška (Smer -SD).

„Otázky týkajúce sa budúcnosti tohto zariadenia budú predmetom ďalších rokovaní, ak pretrvá záujem o ich pokračovanie,“ reaguje hovorkyňa AGEK SK Eva Peterová.

„To neznamená, že do súťaže, ktorú pripravíme, sa nebude môcť prihlásiť hocikto iný,“ dodáva Baška.

Bojnickú nemocnicu v minulosti už štát oddlžil vo výške takmer 50 miliónov eur. Napriek tomu má zariadenie nezaplatené pohľadávky voči Sociálnej poisťovni a dodávateľom za viac ako 22 miliónov eur. Minulý rok skončila nemocnica so stratou 6,2 milióna eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny