Na hlavný obsah

Samosprávy chcú budovať nájomné byty, majú však obavy. Ako ich ovplyvní konsolidácia?

Je otázne, či budú dotácie a úvery poskytované aj na budúci rok.

Samosprávy chcú budovať nájomné byty, majú však obavy. Ako ich ovplyvní konsolidácia?
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Záujem o výstavbu nájomných bytov je zo strany samospráv veľký. Obce a mestá sa však obávajú, ako bude ich financovanie vyzerať v budúcom roku, najmä pre plánovanú konsolidáciu.

Záujem vybudovať takmer 30 nájomných bytov majú aj v Kremnici. Pri podobných investíciách je však základnou otázkou, z čoho ich zaplatiť. Riešením pre samosprávy sú pôžičky zo Štátneho fondu rozvoja bývania v kombinácii s dotáciou ministerstva dopravy.

„Jednak je tam veľmi výhodné úročenie, má to dlhú dobu splatnosti,“ upozornil primátor mesta Kremnica Martin Novodomec.

Ako ovplyvní konsolidácia výstavbu nájomných bytov zisťoval v Správach z regiónov redaktor STVR Alexander Ernest:

„Kľúčový je objem dotácií, ktoré sú na ministerstve dopravy. A ten pomer je taký, že mestá a obce 40 percent žiadajú dotácie a 60 percent úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania,“ ozrejmil predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

S blížiacou sa konsolidáciou pribudli aj obavy, či dotácie a úvery budú prideľované aj na budúci rok. „Z vlastných zdrojov si to absolútne neviem predstaviť, aby mesto a samospráva financovalo takúto rekonštrukciu v hodnote 2,3 milióna eur. Takáto vysoká aktivita sa nezaobíde bez dotácie. To je to kľúčové, ktoré rozhoduje,“ uviedol Novodomec.

Rezort dopravy s podporou výstavby počíta

Ministerstvo dopravy však aj napriek škrtom v rozpočte s podporou výstavby počíta aj na budúci rok. „V návrhu rozpočtu, ktorý vláda schválila na rok 2025 a 2026, sa počíta každoročne s 20-miliónmi eur na dotačné zmluvy na podporu obstarania nájomných a náhradných nájomných bytov tak, ako sme žiadali,“ informovala hovorkyňa ministerstva dopravy Petra Poláčiková.

Iná situácia je v prípade Štátneho fondu rozvoja bývania. Konsolidáciu pocítia na chýbajúcom príspevku od štátu. „Každoročne bola suma, ktorou štát dotoval Štátny fond rozvoja bývania v objeme 25 miliónov eur. V tomto roku prišla suma 12 a pol milióna polovica z tejto sumy. Do ďalších rokov s touto dotáciou už rátať nebudeme,“ ozrejmil generálny riaditeľ Štátneho fondu rozvoja bývania Milan Lipka.

Napriek tomu by podpora samospráv úvermi, podobne ako pri dotáciách, ohrozená byť nemala. Štátny fond si totiž vystačí aj s vlastným rozpočtom vo výške 260 miliónov eur.

Podľa odhadu Združenia miest a obcí Slovenska postačia tieto financie na výstavbu viac ako tisíc nových nájomných bytov v rámci budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika