Na hlavný obsah

Šéf OSN si v Kazani potriasol rukou s Putinom a vyzval ho k mieru. Kyjev ho za stretnutie s ruským prezidentom kritizuje

Guterres sa s Putinom stretol prvýkrát od apríla 2022.

Šéf OSN si v Kazani potriasol rukou s Putinom a vyzval ho k mieru. Kyjev ho za stretnutie s ruským prezidentom kritizuje
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a generálny tajomník OSN António Guterres si podávajú ruky. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok (24. 10.) na záver samitu rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS v ruskej Kazani vyzval šéfa Kremľa Vladimira Putina k mieru na Ukrajine.

Za účasť na vrcholnej schôdzke, kde sa s Putinom stretol prvýkrát od apríla 2022, kritizovala Guterresa nielen Ukrajina, ktorá už tretím rokom čelí ruskej invázii, ale tiež napríklad vdova po predákovi ruskej opozície Alexejovi Navaľnom Julijovi Navaľná.

„Vo všeobecnosti platí, že potrebujeme mier. Potrebujeme mier na Ukrajine,“ citovala televízia SkyNews Guterresovo vyhlásenie. To bolo adresované Putinovi pred ostatnými zástupcami rozvíjajúcich sa krajín združených v zoskupení BRICS.

K mierovým plánom predtým vyzval napríklad čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý patrí k Putinovým spojencom. Podľa Guterresa by Putin mal súhlasiť s mierovou dohodou v súlade s Chartou OSN, medzinárodným právom a rezolúciami Valného zhromaždenia OSN.

Kyjev sa proti Guterresovej ceste ohradil

Guterres pricestoval do Kazane v stredu a na štvrtok médiá avizovali jeho stretnutie s Putinom. S ruským prezidentom si vo štvrtok generálny tajomník OSN potriasol rukou a potom k šéfovi Kremľa a ďalším účastníkom samitu prehovoril.

O očakávanej schôdzke Guterresa a Putina, ktorú ale OSN nepotvrdila, zatiaľ neboli zverejnené žiadne informácie. Podľa agentúry AFP, ktorá sa odvolala na program Kremľa, je rokovanie naplánované na večer.

Kyjev sa proti Guterresovej ceste do Ruska ostro ohradil. „Generálny tajomník OSN odmietol ukrajinské pozvanie na prvý globálny mierový samit vo Švajčiarsku. Prijal naopak pozvanie do Kazane od vojnového zločinca Putina,“ citoval The Guardian postoj Ukrajiny.

Pochopenie pre Guterresa nenašla ani Navalná. „Je tretí rok vojny a generálny tajomník OSN si podáva ruku s vrahom,“ uviedla na X vdova po predákovi ruskej opozície.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet