Na hlavný obsah

Šestnásťročný talent Trenčína Ďurčo ozdobil svoj extraligový debut asistenciou. Ešte mám pred sebou dlhú cestu, vraví skromne

Ďurčo debutoval v dueli proti HC Košice.

Stále len 16-ročný útočník Dukly Trenčín Juraj Jonas Ďurčo mal po zápase proti Košiciam zmiešané pocity. Na jednej strane ho tešilo, že sa v štrnástom kole dočkal premiéry v najvyššej slovenskej súťaži a navyše si hneď na svoje konto pripísal aj asistenciu a po stretnutí ho vyhlásili za muža duelu z trenčianskych radov. Na druhej strane ho zarmútila vysoká prehra vojakov, ktorí si z metropoly východu odniesli debakel 1:7.

Práve pri jedinom presnom zásahu Trenčína, ktorý padol v 57. minúte z hokejky Hatalu, si Ďurčo pripísal sekundárnu asistenciu a získal tak svoj prvý bod v extralige. Zároveň sa stal vo veku 16 rokov, štyri mesiace a 28 dní desiatym najmladším bodujúcim hráčov v histórii najvyššej slovenskej súťaže.

„Pocity po premiére sú veľmi dobré. Príležitosť si vážim a som vďačný, že sa mi podarilo hneď aj bodovať. Mám však pred sebou ešte dlhú cestu a stále mám na čom pracovať, aby som sa dotiahol na ligovú úroveň. Na druhej strane som nahnevaný, pretože sme prehrali 1:7,“ nechal sa počuť Ďurčo.

O tom, že proti deväťnásobným majstrom republiky zažije extraligovú premiéru, sa dozvedel vo štvrtok (24. 10.), deň pred zápasom. „Oznámil mi to tréner z juniorky, tak som si šiel do Dubnice po veci. Bol som prekvapený, pretože som očakával, že pôjdem hrať až v novembri alebo decembri. Nečakal som, že to príde už teraz proti Košiciam,“ priznal mladý útočník, pre ktorého má tohtoročný október prívlastok debutový.

Vo farbách Dubnice nad Váhom si totiž len pred dvomi týždňami (11.10.) zahral prvýkrát v Tipos Slovenskej hokejovej lige a do siete Topoľčian hneď strelil dva góly. „Určite mi to pomohlo, pretože mi to dodalo sebavedomie. Extraliga je však úplne iná liga. Najväčšie rozdiely sú v rýchlosti, zručnosti a fyzickosti,“ opísal odlišnosti medzi dvomi najvyššími profesionálnymi hokejovými ligami na Slovensku Ďurčo.

Rady mu pred zápasom dával aj bratranec Záborský

Mládežnícky reprezentant Slovenska pochádza z hokejovej rodiny. Otec Juraj bol obranca a v najvyššej súťaži odohral viac ako 450 duelov, pričom jeho kariéra je taktiež spätá s trenčianskom Duklou. Jeho bratrancom je zas súčasný kapitán Dukly Trenčín Tomáš Záborský.

V debutovom dueli sa však na jednej striedačke nestretli, pretože 36-ročného útočníka trápi zranenie: „Je to také mínus, ale to nevadí. Hádam si čoskoro spolu zahráme. Pred zápasom mi poradil, že mám hrať jednoducho, nerobiť hlúposti a robiť veci, v ktorých som najlepší. Otec mi poradil to isté.“

Škola ide bokom

Nádejný útočník spod hradu Matúša Čáka v týchto týždňoch prežíva hokejovo výživné obdobie. Okrem prvoligovej Dubnice nastupuje aj za juniorku Trenčína. Tréningov má viac než dosť a do úzadia tak musela ísť škola.

„Na Strednej športovej škole v Trenčíne študujem manažment. Škola však teraz ide bokom, veľmi tam nechodím, pretože mám tréningy s Duklou, Dubnicou aj juniorkou. Mám individuálny študijný plán,“ ozrejmil a dodal: „Škola je určite dôležitá, ale keď mám teraz takéto hokejové momenty, tak sa na ne chcem sústrediť. Mojím najbližším cieľom je dostať sa na MS do osemnásť rokov s ročníkom 2007. Dlhodobým cieľom je dostať sa draft.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport