Na hlavný obsah

Severná Kórea sa zapojila do ruskej agresie proti Kyjevu, tvrdia ukrajinské tajné služby

Moskva to popiera.

Severná Kórea sa zapojila do ruskej agresie proti Kyjevu, tvrdia ukrajinské tajné služby
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinské tajné služby tvrdia, že Severná Kórea sa zapojila do vojny proti Kyjevu. Južná Kórea pred niekoľkými dňami upozornila, že jej severný sused pravdepodobne vyšle príslušníkov svojich ozbrojených síl na Ukrajinu a podporí tak ruskú vojenskú agresiu.

Podľa pozorovateľov sa vojenská spolupráca medzi Pchongjangom a Moskvou prehlbuje už niekoľko mesiacov.

Po tripartitnej schôdzke vlády, spravodajských služieb a armády ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Rusko na jeseň a v zime plánuje prakticky zapojiť Severnú Kóreu do vojny.

Zapojeniu KĽDR do vojny na Ukrajine sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka Elena Seeber:

Politológ Victor Cha z washingtonského think-tanku CSIS vo videu organizácie upozornil, že júnová návšteva Vladimira Putina v Pchjongjangu, počas ktorej s vodcom Kim Čong-unom podpísal dohodu o vzájomnej obrane, je obnovením spojenectva z čias studenej vojny.

Moskva si tak podľa experta na Kóreu zabezpečila väčšie dodávky delostreleckej munície a balistických rakiet, aby mohla pokračovať v agresii na Ukrajine. Karel Svoboda z Inštitútu medzinárodných štúdií dodáva, že nejde len o zbrane.

„Čo je novinka, je vlastne to, že Ukrajinci v túto chvíľu začali hovoriť, že zasiahli dokonca nejakých severokórejských vojakov, ktorí boli prítomní na území Ukrajiny v bojových oblastiach. No aj tak sa tam ešte neukazuje, že by sa priamo zúčastnili bojových operácií,“ uviedol Svoboda.

„Okrem iného to môže znamenať, že Rusi výmenou za vojenskou pomoc poskytujú výuku a výcvik severokórejským vojakom,“ dodal.

Moskva zapojenie KĽDR poprela

Začiatkom mesiaca ukrajinské médiá informovali, že pri ukrajinskom raketovom údere zomrelo šesť severokórejských dôstojníkov a traja ďalší utrpeli zranenia.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov poprel, že by Pchongjang Moskve posielal vojakov. Ukrajinské tajné služby informovali o zapojení Severnej Kórey do vojny na strane Ruska bez bližších detailov. Stalo sa tak niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea varovala, že jej severný sused pravdepodobne vyšle príslušníkov svojich pravidelných ozbrojených síl na Ukrajinu.

Kremeľ v pondelok (14. 10.) ruským poslancom predložil návrh zákona o ratifikácii dohody o strategickom partnerstve so Severnou Kóreou. Tá počíta s poskytnutím vojenskej a inej pomoci v prípade, že druhá strana bude napadnutá

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál