Na hlavný obsah

Severokórejskí vojaci už dorazili do Kurskej oblasti, tvrdí ukrajinská rozviedka

Majú pomôcť ruským vojakom v boji.

Severokórejskí vojaci už dorazili do Kurskej oblasti, tvrdí ukrajinská rozviedka
Na snímke sa líder KĽDR KIm Čong-un zdraví s vojakmi. Foto: KCNA/EPA/Profimedia

Prvé severokórejské jednotky, ktoré prešli výcvikom v Rusku, sa dostali do Kurskej oblasti na západe krajiny. Uviedla to ukrajinská vojenská rozviedka HUR na sociálnej sieti.

Do západoruského regiónu vpadli začiatkom augusta ukrajinské jednotky, ktoré sa ruským silám doteraz nepodarilo vytlačiť späť cez hranice. HUR odhaduje, že v Rusku je 12-tisíc severokórejských vojakov, vrátane 500 dôstojníkov a troch generálov.

„Vo vojne proti Ukrajine a v globálnej konfrontácii so Západom vkladá Kremeľ do Severokórejcov veľkej nádeje,“ píše HUR. Podľa nej jednotky z KĽDR podstupujú výcvik na piatich vojenských cvičiskách na východe Ruska. Na zladenie s ruskými silami, za ktoré je zodpovedný námestník ruského ministra obrany Junus-Bek Jevkurov, majú niekoľko týždňov.

Vojaci vyslaní Pchjongjangom sú vybavení muníciou, lôžkovinami, zimnou výstrojou a hygienickými potrebami. V súlade so zavedenými normami Moskva pridelí každému Severokórejčanovi 50 metrov toaletného papiera a 300 gramov mydla mesačne, dodala HUR.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok (24. 10.) nepoprel tvrdenie, že Severná Kórea vyslala svojich vojakov do Ruska. Šéf Kremľa na tlačovej konferencii po summite skupiny rozvíjajúcich sa krajín BRICS podľa agentúry Reuters dodal, že je na Moskve, ako naplní zmluvu o vzájomnej obrane.

Tú v júni podpísal so severokórejským vodcom Kim Čong-unom pri návšteve Pchjongjangu a obsahuje ustanovenie o vzájomnej vojenskej pomoci. Ratifikáciu zmluvy vo štvrtok schválili ruskí poslanci.

Kremeľ predtým správy o vyslaní severokórejských jednotiek odmietal ako „falošné“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uviedol, že so severokórejskými dôstojníkmi boli už skôr vyslaní na Ruskom okupované územia na východe Ukrajiny, aby vyhodnotili situáciu.

Juhokórejská rozviedka NIS uviedla, že sledovala okolo tritisíc severokórejských vojakov, vrátane príslušníkov špeciálnych síl, ktoré lode ruského vojenského námorníctva pripravili na ruský Ďaleký východ kvôli výcviku a aklimatizácii.

Téme sme sa venovali aj v Správach:

Ruské uniformy a falošné doklady

Vojakom boli tiež vydané ruské uniformy, zbrane a falošné doklady pred pravdepodobným nasadením vo vojne. Južná Kórea tvrdí, že použila umelú inteligenciu na rozpoznávanie tvárí, aby identifikovala desiatky severokórejských dôstojníkov, ktorí asistovali Rusom pri odpaľovaní severokórejských rakiet KN-23 na ukrajinské ciele. V delegácii bola aj kľúčová postava vo vývoji severokórejských rakiet.

Soul v reakcii pohrozil dodávkami zbraní Ukrajine. Čínske ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok uviedlo, že si nie je vedomé prítomnosti severokórejských jednotiek v Rusku. Dúfa, že „všetky strany budú podporovať deeskaláciu situácie a zaviažu sa k politickému riešeniu“, píše Reuters.

Agentúra pripomenula názory analytikov, že ani príchod severokórejských vojakov, podobne ako predtým dodávky severokórejských rakiet a munície, nezmení priebeh vojny. Mohli by však konflikt predĺžiť.

Vojnová zóna sa vpádom ukrajinských síl do Kurskej oblasti výrazne rozšírila, a tak by severokórejské jednotky mohli zohrať zmysluplnú úlohu pri obrane ruských regiónov proti podobným nájazdom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet