Na hlavný obsah

Situácia v školstve sa zhoršuje: Riaditelia navyšujú úväzky, aby mal kto učiť. Odborári nepodpíšu zmluvu so štátom

S ministrom školstva chcú rokovať o lepších podmienkach.

Situácia v školstve sa zhoršuje: Riaditelia navyšujú úväzky, aby mal kto učiť. Odborári nepodpíšu zmluvu so štátom
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Školskí odborári nepodpíšu kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa. Ešte chcú rokovať s ministrom Tomášom Druckerom (Hlas-SD) o lepších podmienkach pre zamestnancov škôl.

Situácia v školách sa podľa nich zhoršuje, riaditelia navyšujú úväzky, aby mal kto učiť. Ponuku štátu nepovažujú školskí odborári za dostatočnú.

Riaditelia musia hodiny látať pre nedostatok učiteľov aj tak, že navyšujú úväzky. “Základný úväzok je 22 hodín, ale niektorí majú aj 30 hodín. Z krátkodobého hľadiska je táto situácia neudržateľná,“ uviedol riaditeľ SPŠ elektrotechnická v Bratislave Daniel Adamko.

Školskí odborári sa rozhodli aj preto kolektívnu zmluvu nepodpísať. “Je to správny krok. Pokiaľ nebudú ohodnotení, nebudeme vedieť prilákať nových a hlavne mladých do školstva,“ dodal Adamko.

Štát sa dohodol s odborármi na jednorazovej odmene 800 eur v budúcom roku a zvýšení tarifných platov od januára 2026 o päť percent pre zamestnancov v štátnej a vo verejnej sfére. Školským odborárom to nestačí.

“Nástupný plat je veľmi nízky, okolo 1 200 eur. To nie je motivujúce, u starších kolegov 1 740 eur v hrubom. Na všetkých typoch škôl je veľká nespokojnosť. Dostali sme jasne najavo, že to nemôžeme prijať, je potrebné rokovať.“ povedal predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva Pavel Ondek.

Finančnej situácii v školstve a nespokojným odborárom sa v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Sklamaní učitelia

Sklamaní sú aj učitelia na základných školách. “Očakávali sme, že vláda naplní svoje programové vyhlásenie, v ktorom sa píše systematické zvyšovanie platov každoročne,“ uznala prezidentka Združenia základných škôl Slovenska Eva Horníková.

Školskí odborári požadovali navýšenie miezd na jeseň o desať percent a od budúceho roka o ďalších desať. Túto požiadavku ministrovi školstva zopakujú. “Pre mňa osobne je prijateľnejšia valorizácia ako jednorazová odmena,“ priznal učiteľ odborných predmetov na SPŠ elektrotechnická v Bratislave Martin Butkovský.

Odborári chcú zabojovať aj o vyššie mzdy pre nepedagogických zamestnancov. V školách nechcú pracovať ani kuchárky či údržbári, čo ohrozuje ich chod. “Hrozí nám nivelizácia, ktorá zasiahne pomaly piatu platovú triedu. Už plat na ekonomickom úseku školy je ako má upratovačka,” povedal Ondek.

Príspevok v závislosti od regiónu

Pedagógovia dostávajú príspevok, ktorého výška závisí od regiónu, v ktorom učia. Po novom ho budú dostávať aj pedagógovia, ktorí pracujú v sťažených podmienkach. Nepedagogickí zamestnanci nie. Ďalšie navyšovanie miezd učiteľov zatiaľ v pláne nie je.

“Okrem zhruba tých 800 eur tvorí v prípade učiteľov niekde možno trojpercentný nárast priemernej mzdy. Kompenzačný príspevok k tomu robí plus dve až osem percent. Pohybujeme sa niekde na úrovni päť až jedenásť percent valorizácie miezd, ktoré učitelia dostanú v budúcom roku od nás,“ vyhlásil minister Drucker.

“Nedokáže to stabilizovať ani prilákať nových učiteľov a učiteľky. Bolo by potrebné to riešiť systémovo. Veľmi dobré riešenie by bolo zavedenie nejakého automatu, kde by sa navyšovanie platov naviazalo na objektívny ukazovateľ,“ uviedol analytik z Centra vzdelávacích analýz Michal Rehúš.

Školskí odborári nevylúčili nátlakové akcie. Vyššie mzdy sa im už v uliciach podarilo vybojovať za predošlých vlád.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko