Na hlavný obsah

Slafkovský otvorene kritizuje SZĽH: Olympijský bronz bol šťastná náhoda. Na Slovensku je všetko o známostiach

Útočník porovnal aj život v Montreale s rodnými Košicami.

Slafkovský otvorene kritizuje SZĽH: Olympijský bronz bol šťastná náhoda. Na Slovensku je všetko o známostiach
Na snímke Juraj Slafkovský. Foto: ČTK/Paprskář Pavel

Slovenský hokejista Juraj Slafkovský priznal, že by mohol otvorene hovoriť o mnohých problémoch slovenského hokeja, no pôvodne nechcel ísť do detailov. Napriek tomu sa rozhodol vyjadriť kritiku voči Slovenskému zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

Podľa neho je v organizácii potrebné urobiť viacero zmien, aby sa slovenský hokej vrátil na vrchol. „Mám pocit, že keď sme získali olympijský bronz, ľudia sa uspokojili s týmto úspechom,“ vyjadril svoje sklamanie v rozhovore pre magazín The Athletic

“Bola to ale šťastná náhoda, pretože tam neboli hráči z NHL. Ak by tam boli kompletné tímy, ten bronz by sme nezískali. My sa uspokojíme s týmito maličkosťami. Myslíme si, že robíme veci správne, ale nerobíme. Len to tak predstierame a snažíme sa predávať ľuďom falošné výsledky,“ vyhlásil v rozhovore Slafkovský. Dodal však, že olympijskú medailu si veľmi váži a je to pre neho najväčšia vec, akú kedy dosiahol.

Systém potrebuje zmeny

Podľa hráča Canadiens na Slovensku nie je dostatok kvalitných trénerov a systém potrebuje dramatické zmeny. Keď mal 12 rokov, jeho otec spolu s ďalšími rodičmi vytvoril výberový tím, aby sa vyhli vplyvom systému.

Tento tím cestoval po turnajoch v Severnej Amerike a jeho výsledkom bolo, že ôsmi hráči boli neskôr draftovaní do NHL. „Všetci hráči, ktorí boli draftovaní, prešli tým tímom. To o niečom hovorí, nie?“ poznamenal Slafkovský. Hráči, ktorí sú v zámorí sa často ani nedostanú do národných výberov U16 a U17.

„Na Slovensku je to všetko o známostiach,“ povedal. „Vidím to a každý sa o tom bojí hovoriť.“

Na otázku, aké on mal „známosti“, Slafkovský s iróniou odpovedal: „Ja? Ja som vedel hrať hokej. To bola moja známosť. Nemali na výber, pretože som naozaj vedel hrať.“

Riešením je podľa Slafkovského „osviežiť“ SZĽH a vniesť do neho novú energiu. „Asi potrebujeme viac ľudí, ktorí by chceli pracovať pre zväz, ale nikto tam nechce pracovať. Myslíte si, že Hossa chce pracovať pre zväz? Nie. Gáborík? Nie. Je to preto, že niektorí ľudia sú tam kvôli tomu, aby profitovali oni a nie slovenský hokej,“ povedal.

Tlak na Slovensku

Okrem kritiky systému Slafkovský prehovoril aj o osobných výzvach, ktorým čelí po ére hráčov ako Peter Bondra, Marián Hossa, Marián Gáborík či Zdeno Chára. Na novú tvar slovenského hokeja je vyvíjaný veľký tlak zo strany médií a fanúšikov, čo mu výrazne zhoršuje život na Slovensku.

Keď sa vráti do rodnej krajiny, schováva sa, do reštaurácií chodí zadným vchodom, vyhýba sa nákupom. V Montreale to robiť nemusí. “Montreal je oveľa lepší. Robím tu všetko. Keď idem nakupovať doma, musím urobiť asi 25 fotiek. Tu je to rozmanitejšie, nie každý vás tu pozná, tak ako na Slovensku,“ uznal Slafkovský.

Slovenský útočník priznal, že na internete sa objavujú fotky posilňovne jeho matky, každý vie kde býva a deti mu denne zvonia na jeho rodný dom pri Košiciach. Slafkovský v minulosti aj odmietol poskytnúť rozhovor do slovenských médií.

Slafkovský tak otvorene poukazuje na hlboké problémy vo svojom domácom hokejovom prostredí a zároveň prejavuje túžbu byť najlepším hráčom a zanechať po sebe dedičstvo nielen na ľade, ale aj mimo neho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport