Na hlavný obsah

A. Bittner skončil na poste dočasného šéfa SNG, vymenovali ho za povereného riaditeľa SNM

Na čele SNG by ho mala vystriedať Silvia van Espen.

A. Bittner skončil na poste dočasného šéfa SNG, vymenovali ho za povereného riaditeľa SNM
Bývalý generálny riaditeľ Slovenskej národnej galérie (SNG) Anton Bittner. Foto: TASR/Dano Veselský

Slovenská národná galéria (SNG) je opäť bez šéfa. Antona Bittnera z pozície generálneho riaditeľa odvolali k 30. septembru. Informáciu pre STVR potvrdila samotná galéria. Ako prvý o tom informoval denník SME.

Bittner sa presunie na inú vedúcu pozíciu. Stane sa dočasne povereným riaditeľom Slovenského národného múzea. Informáciu potvrdil námestník generálneho riaditeľa pre úsek komunikácie SNM Jozef Bednár. Upozornil na to Denník N.

Bittner vo funkcii nahradí Branislava Panisa, ktorého ministerstvo kultúry odvolalo v pondelok (30. 9.). Panis viedol múzeum od roku 2016.

„Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová poverila dočasným vedením SNM Antona Bittnera. Múzeum povedie do vyhlásenia výberového konania, ktoré sa uskutoční v zákonom stanovenej lehote,“ potvrdil rezort kultúry, ktorý chce využiť Bittnerove skúsenosti z krízového riadenia.

Bittnerovou úlohou bude podľa ministerstva nastaviť proces konsolidácie organizácie a zamerať sa na riešenie komplikovaných projektov v súvislosti s nezvládnutým procesom rekonštrukcie Spišského hradu a Krásnej Hôrky.

Na čele SNG nebol ani 60 dní

Za šéfa SNG Bittnera vymenovali len 7. augusta po tom, ako ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) odvolala vtedajšiu riaditeľku SNG Alexandru Kusú.

Bittner nemá žiadne skúsenosti s umením či s vedením kultúrnej inštitúcie. Jeho úlohou mala byť stabilizáciu organizácií a ich rozvoj. Bittner však vo funkcii nezotrval ani 60 dní.

Už pred niekoľkými dňami bola medializovaná informácia, že Bittnera by na čele SNG mala vystriedať Silvia van Espen, ktorá momentálne pôsobí v súkromnej galérii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko