Na hlavný obsah

Slovensko má v EÚ jedny z najdrahších potravín. Znížená daň ich ceny nezníži, upozorňujú potravinári

Potravinári poukazujú na vyššie náklady.

Slovensko má v EÚ jedny z najdrahších potravín. Znížená daň ich ceny nezníži, upozorňujú potravinári
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Priemerný občan Slovenska minie na potraviny štvrtinu výplaty. Vláda preto chce, aby nižšia, päťpercentná DPH na vybrané základné potraviny, znížila ich ceny. Potravinári však tvrdia, že sa to nedá. Poukazujú na vyššie náklady aj investičný dlh. Rezort pôdohospodárstva potravinárom sľubuje na budúci rok ďalšie dotácie vo výške 60 miliónov eur.

Na koncové ceny základných potravín, ako sú mäso, chlieb či zelenina, bude mať podľa výrobcov vplyv aj vyššia 23-percentná DPH na tovary a služby, či nová transakčná daň. Rastú však aj iné náklady, napríklad Európska únia požaduje, aby dovezená kŕmna sója bola ekologickejšia.

Ako sa budú po konsolidácii vyvíjať ceny potravín zisťovala v Správach redaktorka STVR Jana Obrancová:

„Nie je dôvod, aby tie ceny klesali, nakoľko obilie, kŕmne zmesi, idú hore. Čiže len administratívne poplatky, povedzme za sóju, budú od budúceho roka o 10 – 15 percent vyššie,“ zhodnotil chovateľ a predseda Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných František Valášek.

Nárast nákladov je vysoký aj podľa pekárov. Napríklad výdavky na zamestnancov u nich tvoria až 50 percent. Výrazne ich preto zasiahne dohodnutý rast minimálnej mzdy. Vyššie náklady sa však podľa skúsenosti pekárov prenášajú do cien výrobkov ťažko.

„Reťazce nám to nechcú umožniť. Kvôli tomu si myslím, že cena chleba alebo cena výrobkov ostane rovnaká ako je teraz, len sa zmení DPH,“ podotkol riaditeľ spoločnosti Pekárova žena Dávid Greňa.

Potravinári preto žiadajú pomoc od štátu, ktorá by im podľa ich slov umožnila vyrovnať sa zahraničnej konkurencii.

„Spotrebiteľ sa zameriava najmä na cenu mäsa. Slovenské bravčové mäso je výrazne drahšie, a to na úrovni 25 a 30 percent,“ upozornila výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.

Najdrahšie potraviny

Ministerstvo pôdohospodárstva preto plánuje do rezortu poslať viac peňazí. Spolu s obchodníkmi sa dohodli na lepšej komunikácii medzi potravinármi a reťazcami. Ceny by sa tak podľa ministra mohli od januára znížiť.

„Myslím si, že aj týmito spoločnými krokmi, ktoré budeme deklarovať, aj neustálou pomocou z roka na rok pre sektor ako taký z hľadiska štátneho rozpočtu. Čiže pri konsolidácii, keď dávame nejakých 60 – 70 miliónov, čo tu nikdy nebolo, si pamätám, keď išlo zo štátneho rozpočtu jeden až dva milióny eur pre sektor,“ povedal minister pôdohospodárstva Richaard Takáč (Smer-SD).

Potrebu zníženia cien potravín potvrdzujú aj štatistiky. Podľa analytikov máme najdrahšie potraviny nielen v porovnaní s našimi susedmi.

„Musíme skonštatovať, že máme najdrahšie potraviny v Európskej únii spolu s Francúzskom, pričom v tomto pomyselnom rebríčku stále stúpame nahor,“ poznamenala analytička Wood & Company Eva Sadovská.

Slováci napriek tomu veľké množstvo potravín končí na skládke. Priemerne vyhodíme ročne potraviny za 100 až 150 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika