Na hlavný obsah

Slovensko sa snaží o zisk Michelinskej hviezdy: Sme najďalej, ako sme kedy boli, tvrdí rezort cestovného ruchu

Ministerstvo si od toho sľubuje rozvoj turizmu.

Slovensko sa snaží o zisk Michelinskej hviezdy: Sme najďalej, ako sme kedy boli, tvrdí rezort cestovného ruchu
Ilustračná snímka kuchárov. Foto: STVR

Slovensko je k získaniu Michelinskej hviezdy najbližšie, ako kedy bolo. Tvrdí to ministerstvo cestovného ruchu. Jedným z jeho hlavných cieľov je vytvoriť pre slovenské reštaurácie podmienky, ktoré by im v najbližších rokoch umožnili dosiahnuť najvýznamnejšie ocenenie v gastre na svete.

Analýzy ukazujú, že gastroturistika dokáže prilákať do krajiny desať až pätnásť percent zahraničných návštevníkov. Preto by účasť v Michelinskom bedekri znamenala pre slovenský turizmus veľa.

„Gastronómia je mimoriadne dôležitá pri tých ostatných hlavných produktoch, že niekto sem príde, povedzme lyžovať alebo na turistiku. Samozrejme, chce tiež zažiť nejaký gastronomický zážitok. Gastronómia môže skutočne prilákať oveľa viac turistov,“ vysvetlila generálna riaditeľka Slovakia Travel Ivana Magátová.

„Tým, že v žiadnom Michelinskom bedekri aktuálne Slovensko nie je spomenuté, tak veľa či už interkontinentálnych návštevníkov Európy ho obchádza. Myslím, že zatiaľ sme v tom procese najďalej, ako sme v histórii boli. Má to nejaké fázy predauditu, auditu a iných zmluvných dojednaní. Sľubujeme si od toho veľa a verím, že to v budúcom roku dotiahneme,“ povedal minister cestovného ruchu Dušan Keketi (nom. SNS).

Snahe Slovenska o získanie Michelinskej hviezdy sa v Správach venovala redaktorka Barbora Žiačiková:

Nové tváre v gastronomickom priemysle

Zisk Michelinskej hviezdy by podľa kompetentných pomohol nielen k rozvoju cestovného ruchu na Slovensku, ale aj k prilákaniu nových tvárí do gastronomického priemyslu.

„Máme veľmi dobré nadšenie, sme dobrí kuchári, sme oceňovaní a sme veľmi dobrá pracovná sila, čo sa týka práce vonku. Možno spôsobom, keď bude ten Michelin, a budeme mať kopec kvalitných reštaurácii, tak sa vrátia,“ povedal prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz.

„Keď uvidia, že kuchárom, someliérom a čašníkom sa darí v práci. Že ich to baví a že im to niečo prináša, že môžu robiť v takejto prestížnej reštaurácii, tak ich to možno znova priláka do gastra, študovať ten odbor a venovať sa tomu a rozvíjať sa v tom, aby oni jedného dňa dosiahli tú istú úroveň,“ uviedol executive chef v Hoteli Lomnica a Kaštieli Pálffy Tomáš Ševčík.

Slovenskú gastronómiu ocenil aj držiteľ trinástich Michelinských hviezd – taliansky šéfkuchár Enrico Bartolini.

„Máte skvelé vína a úžasné lokálne suroviny. No najmä veľmi talentovaných ľudí v gastronómii, ktorí s nimi vedia kreatívne pracovať a aj hostí, ktorí to vedia oceniť. Som presvedčený, že Slovensko si zaslúži byť na Michelinskej mape,“ povedal Bartolini.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko