Na hlavný obsah

SNS navrhuje povinné športové príspevky pre deti zamestnancov, firmy varujú pred znižovaním iných benefitov

Príspevok môže mať podľa firiem negatívne dopady.

SNS navrhuje povinné športové príspevky pre deti zamestnancov, firmy varujú pred znižovaním iných benefitov
Predseda SNS Andrej Danko. Foto: TASR/Adriána Hudecová

Firmy, ktoré majú viac ako 49 zamestnancov, by mali prispievať na športové aktivity ich detí. Rodičia by to privítali. Zamestnávatelia tvrdia, že to firmy neprimerane zaťaží. Zmenu Zákonníka práce navrhla koaličná SNS. Návrh smeruje do parlamentu.

SNS navrhuje, aby zamestnávatelia, ktorí majú 50 a viac zamestnancov povinne prispievali ich deťom na športové kluby. Do 500 eur im zamestnávateľ preplatí 55 percent z nákladov. Maximálne tak budú môcť dostať 275 eur ročne.

„Ak maloleté dieťa s vekom do 18 rokov športuje, zamestnanec je vo firme viac ako dva roky, tak suma 500 eur nebude podliehať daniam a odvodom,“ uviedol podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS).

„Myslíme si, že tento návrh mnohých rodičov podporí, pretože platiť dnes športové aktivity deťom vôbec nie je lacné,“ povedal predseda občianskeho združenia Rodičia Matej Stuška.

Športovým poukazom z dielne SNS sa v Správach venovala redaktorka Natália Dvoranová:

Asociácia priemyselných zväzov a dopravy (APZD) s tým nesúhlasí. „To už naozaj sa do budúcna môžeme rozprávať o tom, že firmy by mali platiť aj veterinárov. Sa kľudne môže stať, že firma musí redukovať benefity, na ktoré sú zamestnanci zvyknutí a začať za tie isté peniaze platiť napríklad športové poukazy,“ uviedol generálny sekretár APZD Andrej Lasz.

„Sme zásadne proti tomu, aby zákon určoval, čo sa majú dohodnúť zamestnanec a zamestnávateľ dohodnúť. Veď sú to dospelí ľudia, vedia sa postarať o svoje záujmy, takže malo by to byť dohodou,“ myslí si viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Mário Lelovský.

„Chcel by som všetkým prezidentom asociácií povedať, že by si mohli naštudovať Zákonník práce a nehovoriť, že ideme likvidovať podnikateľov. Je to príspevok na šport, Zákonník práce ho pozná, preto sa čudujem že sa hovorí o nejakom krachu,“ pokračoval Danko.

Rodičia by zmenu vítali

Zatiaľ čo zamestnávatelia sa výdavkov na športové aktivity detí obávajú, rodičia tento návrh vítajú. Šéf OZ Rodičia Matej Stuška však upozorňuje, že môže byť pre niektorých diskriminačný.

„Netýka sa tých, ktorí nie sú zamestnancami a aj to len zamestnancov vo firmách, ktoré majú 50 a viac zamestnancov. Sedemdesiat percent rodičov naprieč Slovenskom potvrdilo, že financie sú problém. Takže evidentne téma je dobrá a je skvelé, že sa jej politici chcú venovať. Ale bolo by dobré otvoriť debatu a pozrieť sa na to systémovo,“ dodal Stuška.

Zákon by mali poslanci definitívne schvaľovať na októbrovej schôdzi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika