Na hlavný obsah

Správa o extrémizme na Slovensku: Násilie, biely nacionalizmus a zneužitie technológií. Takéto sú aktuálne trendy

Najväčšou výzvou sú sociálne siete.

Správa o extrémizme na Slovensku: Násilie, biely nacionalizmus a zneužitie technológií. Takéto sú aktuálne trendy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Extrémistické ideológie väčšinou za nepriateľa považujú Židov, Rómov, liberálov či LGBTI ľudí. Vyplýva to z Monitorovacej správy o stave extrémizmu v SR za obdobie rokov 2022 a 2023. Ministerstvo vnútra (MV) SR ju predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

„V rámci trendu šírenia krajne pravicových ideí a hnutí zo zahraničia, ktoré prezentujú násilie ako legitímnu formu dosiahnutia svojich cieľov, je potrebné poukázať na novú formu organizovania aktivít ich prívržencov. Tí sa organizujú v kluboch podporujúcich fyzický tréning, teda nadobúdanie bojových zručností. Zároveň propagujú biely nacionalizmus a aktivizmus v takzvaných bunkách siete Active Clubs,“ píše rezort v materiáli.

Medzi ďalšie trendy podľa správy patria militantný akceleracionizmus (hnutie s cieľom zrýchlenia rozkladu demokracie, poznámka TASR) či komunita nedobrovoľného celibátu, takzvaný incel.

Rezort zároveň upozornil, že antisystémový a protivládny extrémizmus nespadá do tradičných kategórií pravicového, ľavicového či násilného islamského extrémizmu. Nie je totiž ideologicky viazaný. „Je formovaný sociálno-ekonomickými, technologickými a geopolitickými faktormi, ako aj globálnymi krízami,“ vysvetlil.

Najväčšiu výzvu spomedzi moderných technológií predstavujú podľa monitorovacej správy aj naďalej sociálne siete. Nástroje umelej inteligencie zase umožňujú jednoduché generovanie propagandistického či manipulatívneho materiálu.

Podľa rezortu je výzvou aj gamifikácia. Je to využívanie hráčskych a herných princípov v nehernom prostredí. Extrémisti ho využívajú na zvýšenie angažovanosti a stotožnenie sa s obsahom.

„Videami tvorenými z perspektívy aktívneho hráča (strelca) a s umiestneným nenávistným obsahom môžu okrem toho u používateľov navodzovať dojem jednoduchosti, hravosti, alebo príťažlivosti,“ uviedlo MV v správe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko