Na hlavný obsah

Správa o stave planéty za rok 2024: Nasledujúcich päť rokov môže byť kľúčových pre život na Zemi

Ekológovia v správe hovoria o zlomových bodoch.

Správa o stave planéty za rok 2024: Nasledujúcich päť rokov môže byť kľúčových pre život na Zemi
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Svetový fond na ochranu prírody (WWF) vydal Správu o stave planéty 2024. Podľa nej môže byť nasledujúcich päť rokov kľúčových pre život na Zemi. Informuje o tom TASR na základe tlačovej správy WWF Slovensko.

Odborníci WWF monitorovali vybrané populácie živočíchov. Podľa výsledkov sa populácie týchto živočíchov zmenšili za posledných 50 rokov priemerne o 73 percent. Odborníci sledovali 35-tisíc populácií celkovo až 5 495 rôznych druhov živočíchov na Zemi.

Najväčší pokles zaznamenali u sladkovodných živočíchov. Ich populácie sa zmenšili až o 85 percent. Tento problém sa týka aj Slovenska, kde k najohrozenejším živočíchom patria migrujúce ryby. Populácie suchozemských v priemere poklesli o 69 percent a u populácií morských živočíchov zaznamenali vedci priemerný pokles o 56 percent.

„Od potravín a vody, ktoré jeme a pijeme, po kvalitu vzduchu, ktorý dýchame, a lieky, ktoré potrebujeme – príroda je náš podporný systém pre život,“ uviedla riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann. Riaditeľka WWF Slovensko považuje za nevyhnutné nielen prírodu chrániť, ale zároveň sa podieľať na jej obnove.

Ekológovia v správe hovoria o zlomových bodoch, ktoré môžu napáchať nezvratné škody na dôležitých ekosystémoch, ako napríklad amazonskom dažďovom pralese či korálových útesoch. Odborníci ďalej varujú, že ľudstvo musí zmeniť svoj postoj k potravinám a k energiám. Čím skôr je podľa ich názoru potrebné prejsť na obnoviteľné zdroje energie.

Správa vychádza pred dvomi významnými konferenciami OSN – COP16 o biodiverzite, ktorá sa bude konať v Kolumbii, a COP29 o klíme, ktorá sa uskutoční v Azerbajdžane.

„Nasledujúcich päť rokov bude kľúčových pre budúcnosť našej planéty. Máme globálne dohody a riešenia na to, aby sa spoločnosť mohla vydať na cestu obnovy prírody do roku 2030, no kroky, ktoré vlády zatiaľ podnikajú, zďaleka nestačia,“ približuje problematiku riaditeľka WWF Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet