Na hlavný obsah

Správa Petra Kotlára k prešetreniu pandémie obsahuje hoaxy. Pozreli sme sa na ne v Overovni

Ako zistíte, ktorým štúdiám veriť a ktorým nie?

Správa Petra Kotlára k prešetreniu pandémie obsahuje hoaxy. Pozreli sme sa na ne v Overovni
Na snímke Peter Kotlár. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Vládny splnomocnenec na preverenie riadenia pandémie ochorenia COVID-19 Peter Kotlár v stredu (2. 10.) zverejnil správu svojho prešetrenia. Okamžite vzbudila pozornosť, lebo priniesla dve zásadné konštatovania.

Správa podporuje názor, že vakcinácia môže zmeniť ľudskú DNA. Splnomocnenec Kotlár tiež odporúča vláde stopnúť očkovanie vakcínou mRNA, lebo je to podľa neho biologická zbraň. Obe tvrdenia sú z kategórie hoaxov.

Odpoveď na otázku prečo hľadala redaktorka Slovenského rozhlasu Petra Strižková spolu s technologickým novinárom Martinom Hodásom z projektu Na druhom brehu v rubrike Overovňa.

„Takýto prepis RNA, teda kyseliny ribonukleovej, do ľudskej DNA bol už niekoľkokrát
vyvrátený relevantnými odborníkmi, svetovými i slovenskými,“ priblížil Hodás. Peter Kotlár podľa neho „neobjavil Ameriku“.

„Nevypátral nič svetoborné, len zopakoval celé priehrštie známych hoaxov o vakcínach vrátane spomínanej úpravy ľudskej DNA,“ dodal. Napríklad slovenská profesorka epidemiológie a lekárka Zuzana Krištúfková už pred niekoľkými rokmi vysvetľovala, že vakcína obsahuje len časť genetickej zložky vírusu.

„Tá dáva telu pokyny na tvorbu rovnakej bielkoviny, aká je na povrchu koronavírusu. A tá zodpovedá za imunitnú odpoveď. Ak sa nakazíme koronavírusom, dostaneme do organizmu oveľa väčšie množstvo RNA, ktorá sa v našom organizme ďalej množí,“ vysvetlil Hodás.

Preverovanie pravosti štúdie

Už od začiatku pandémie sa stretávame s tým, že jedna vedecká autorita tvrdí jedno, potom to vyvráti ďalšia vedecká autorita. Každý sa zastrešuje štúdiami a človek je zmätený čomu a komu veriť.

Technologický novinár radí preverovať si, kto je skutočnou a kto tzv. falošnou autoritou. Rovnako tak podľa neho treba preverovať štúdie.

„Keď 90 štúdií tvrdí A, a jedna alebo dve štúdie tvrdia B, tak je vysoko pravdepodobné, že v tých dvoch štúdiách mohlo dôjsť napríklad k pochybeniu alebo zlej interpretácii dát a výskumníkom sa oplatí overiť, prečo v ich prípade dospeli k iným záverom,“ uviedol Hodás.

Pre nás ako bežných ľudí je podstatné, čo hovorí vedecký konsenzus. „Ten je v tomto prípade jasný – mRNA vakcíny sú bezpečné, zachránili milióny životov a raz zrejme budú na rovnakom princípe zachraňovať životy aj pred inými ochoreniami, potenciálne aj pred rakovinou,“ skonštatoval Hodás.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko