Na hlavný obsah

Srbsko odmieta uvaliť sankcie proti Rusku, vyhlásil prezident Vučič po telefonáte s Putinom

Vučič poďakoval Putinovi za dodávky plynu.

Srbsko odmieta uvaliť sankcie proti Rusku, vyhlásil prezident Vučič po telefonáte s Putinom
Foto: SITA/AP

Srbsko, ktoré je kandidátom na členstvo v Európskej únii, bude napriek tlaku Západu naďalej odmietať uvalenie sankcií voči Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu. Po nedeľňajšom telefonickom rozhovore s ruským vodcom Vladimirom Putinom to povedal srbský prezident Aleksandar Vučič.

Populistický prezident povedal, že telefonát s ruským prezidentom bol jeho prvým za viac ako dva roky. Na sociálnej sieti uviedol, že verí, že telefonát, pomôže „ďalšiemu rozvoju vzťahov a dôvery medzi Ruskom a Srbskom“.

„Rozprávali sme sa ako ľudia, ktorí sa poznajú už dlho, ako priatelia. Desaťminútový rozhovor bol poznačený osobným tónom. Hovorili sme aj o tých, ktorí sú slabí (prozápadní) lídri,“ povedal Vučič. Citoval tiež Putina, ktorý povedal, že „čo je dobré pre Srbsko, je dobré aj pre Rusko, a čo je dobré pre Srbov, je dobré aj pre Rusov“.

Vučič Zároveň poďakoval Rusku „za poskytnutie dostatočného množstva plynu pre Srbsko za priaznivé ceny“. Srbsko bolo takmer úplne závislé od ruského plynu. Nedávno však súhlasilo so začatím diverzifikácie svojich dodávok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet