Na hlavný obsah

Štát sľubuje domácnostiam pomoc s drahšími energiami aj v budúcom roku. Jej forma je však zatiaľ nejasná

Premiér Fico nevylúčil ani plošnú pomoc.

Štát sľubuje domácnostiam pomoc s drahšími energiami aj v budúcom roku. Jej forma je však zatiaľ nejasná
Štát sľubuje pomoc s vysokými cenami energií. Foto: TASR/Pavel Neubauer, Ján Krošlák/koláž STVR

Štát pomôže domácnostiam s drahšími energiami aj v budúcom roku. Stále však nie je známe ako. Po adresnej pomoci, ktorú ohlásila ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD), premiér Robert Fico (Smer-SD) pripustil aj možnosť tzv. helikoptérových peňazí, teda zastropovaných cien pre všetkých.

Fico pripustil možnosť opätovnej plošnej pomoci. „Možnosti sú rôzne. Áno, môže byť aj adresná pomoc, môže byť pomoc v podobe helikoptérových peňazí. Ale pri adresnosti je to veľmi komplikované, pretože sa chcem spýtať: Kto je na Slovensku chudobný a kto je bohatý? Je bohatý ten, kto zarába 1 300 eur v hrubom alebo 1 500 eur v hrubom?“ povedal.

Avizovanej pomoci s cenami energií sa v reportáži v relácii Správy venoval redaktor Radoslav Šebo:

Zatiaľ ešte nie je známe, ako veľmi porastú ceny energií. Utrasú sa až pred koncom roka, keď Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vydá cenové rozhodnutia.

„Pokiaľ sa vláda rozhodne, že tieto regulované ceny, teda to, čo povie ÚRSO, sa nebude reálne uplatňovať voči domácnostiam, ale budú platiť nižšie, zmrazené ceny, tak potom bude musieť štát opäť dotovať rozdiel medzi tými zastropovanými cenami,“ vysvetlil analytik energie-portalu Radovan Potočár.

Vláda už skôr ohlásila, že domácnostiam s vyššími cenami pomôže. Namiesto plošnej pomoci, a teda zastropovaných cien pre všetkých, ktorá platia aj dnes, ministerka hospodárstva v minulosti avizovala pomoc adresnú. Po voľbách totiž podľa nej na adresné opatrenia nebol dostatok času.

„Adresnú pomoc predstavím vtedy, keď pán predseda vlády a predseda našej strany Hlas-SD túto adresnú pomoc odsúhlasia, najprv rokujem s nimi, aj s ministrom financií,“ povedala Saková začiatkom októbra.

Adresná pomoc podľa odborníka

Štát by na to však potreboval presne vedieť, ktoré domácnosti ohrozuje energetická chudoba ohrozené. Podľa analytika však na adresnú pomoc chýbajú dáta.

„Relatívne jednoduchým riešením by bolo dotovať energie len do určitej výšky spotreby. Napríklad, každej domácnosti poskytnúť len určitý objem zvýhodnenej elektriny, plynu alebo tepla,“ skonštatoval Potočár.

Odborník na energie však upozorňuje, že takáto forma energetickej pomoci by bola nespravodlivá. Niektoré domácnosti napríklad plyn nevyužívajú vôbec, iné zas kúria iba elektrinou. Takáto pomoc by tak pre niekoho bola zbytočná a pre iného zas príliš štedrá.

Akú podobu bude mať energetická pomoc od štátu, mieni vláda predstaviť do niekoľkých týždňov. Minister financií už skôr informoval, že na ňu predbežne vyčlenil okolo 100 miliónov. eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika