Na hlavný obsah

Štátny rozpočet: Dlh bude rásť pomalšie, konsolidácia bude nutná aj v budúcnosti, zhodujú sa ekonómovia

O návrhu štátneho rozpočtu bude vláda rokovať v pondelok.

Štátny rozpočet: Dlh bude rásť pomalšie, konsolidácia bude nutná aj v budúcnosti, zhodujú sa ekonómovia
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Deficit verejných financií má v budúcom roku klesnúť na 4,7 percenta HDP. Počíta s tým ministerstvo financií, ktoré predložilo návrh štátneho rozpočtu na roky 2025 až 2027. Štátny dlh bude stále rásť, no už miernejšie. Ekonómovia očakávajú, že v nasledujúcich rokoch bude opäť potrebné konsolidovať verejné financie.

Deficit verejných financií má v budúcom roku klesnúť na 4,7 percenta HDP. V roku 2026 na 3,7 a o rok neskôr na tri percentá.

„Je určite potrebné pozitívne vnímať to, že vláda deklaruje plán ozdravenia verejných financií a že prijíma potrebné opatrenia. To, čo je teraz dôležité, je zistiť, akým spôsobom sa nedávno prijatý balíček na rok 2025 prejaví do samotného rozpočtu,“ povedal riaditeľ kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Viktor Novysedlák.

Návrhu štátneho rozpočtu sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Andrea Škutová:

Hotovostný schodok má v roku 2025 dosiahnuť 6,3 miliardy eur. Príjmy štátu sa pritom plánujú na úrovni vyše 27 miliárd a výdavky 34 miliárd eur. Do roku 2027 chce vláda Roberta Fica (Smer-SD) stiahnuť deficit nižšie.

„Aby do konca volebného obdobia deficit klesol k trom percentám HDP a verejný dlh sa stabilizoval,“ uviedol rezort financií.

„Dlh a pomer príjmov a výdavkov býval v minulosti v niektorých obdobiach až 23-24 percent, čo už bola katastrofa a doslova cesta k bankrotu. Toto už nebude, to znamená teraz to vyzerá oveľa lepšie,“ skonštatoval ekonóm Ľuboš Pavelka.

Konsolidácia aj v budúcnosti

Ministerstvo financií plánuje v roku 2025 kompenzovať ceny plynu a tepla domácnostiam. V rozpočte na túto pomoc vyčlenilo 235 miliónov eur. O niečo si prilepšia aj ministerstvá zdravotníctva, školstva a dopravy.

„Do týchto rezortov tie peniaze patria, lebo potrebujeme dopravnú infraštruktúru. No a keď zadáme školstvo, tak nám tí ľudia, mladí ľudia, utečú do zahraničia a nebude mať ani v budúcnosti kto platiť dane,“ skonštatoval Pavelka.

Ekonómovia sa zhodujú, že okrem budúceho roku bude potrebná konsolidácia aj v budúcnosti. Tento rok vláda počíta s dlhom skoro 59 percent HDP. Budúci rok by sa mal stabilizovať na 60 percent.

„Zdravý verejný dlh krajín strednej a východnej Európy by nemal byť 60 percent, ale mali by sme sa baviť o nejakom čísle 45, maximálne s odretými ušami do 50 percent HDP,“ priblížil Pavelka.

„To, čo sa nám opakuje aj z minulosti, tak máme to aj teraz, že vláda zatiaľ nepredstavila opatrenia, ktorými by dosiahla tie svoje konsolidačné ciele v ďalších rokoch,“ dodal Novysedlák.

O návrhu štátneho rozpočtu bude v pondelok (14. 10.) rokovať vláda spolu so sociálnymi partnermi a s odborármi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika