Na hlavný obsah

Študenti, ktorí maturovali z matematiky, zarábajú viac. Ukázala to analýza Inštitútu finančnej politiky

Deti lepšie zarábajúcich rodičov dosahujú lepšie výsledky.

Študenti, ktorí maturovali z matematiky, zarábajú viac. Ukázala to analýza Inštitútu finančnej politiky
Ilustračná snímka žiakov v triede. Foto: STVR

Lepšie výsledky štúdia na strednej škole vedú k vyšším mzdám. Vyplýva to z analýzy Inštitútu finančnej politiky (IFP). Na odmeranie vedomostí a schopností žiakov využil výsledky externej maturitnej skúšky.

Každý percentuálny bod lepšieho výsledku zo slovenského jazyka a literatúry zvyšuje mzdu o 0,41 percenta vo veku 25 až 33 rokov, odhaduje analýza. Žiaci, ktorí maturovali z matematiky, podľa nej zarábajú o 13 percent viac. Aj výber náročnejšieho modelu cudzieho jazyka vedie k nárastu mzdy o 11 percent.

Analýza ukázala, že vedomosti z matematiky výraznejšie ovplyvňujú mzdy mužov. Mzdy žien viac reagujú na jazykové schopnosti a výsledky zo slovenského jazyka a literatúry. Približne pätina efektov vedomostí na mzdy vzniká podľa nej tým, že úspešnejší maturanti vo väčšej miere pokračujú v štúdiu na vysokej škole.

Dotýka sa aj ekonomických rozdielov, podľa ktorých deti lepšie zarábajúcich rodičov dosahujú lepšie výsledky a neskôr zarábajú viac. Rozdiely v príjmoch detí sú však podľa nej väčšie, než je možné vysvetliť rozdielmi vo výsledkoch štúdia.

Analýza tiež ukázala, že deti zo štvrtiny najchudobnejších rodín zarábajú pri rovnakých výsledkoch stredoškolského štúdia o desatinu menej než deti z horných 25 percent najbohatších rodín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika