Na hlavný obsah

Ťažba v Malej Fatre ohrozuje vzácneho hlucháňa: Slovensko pre jeho nedostatočnú ochranu už raz súd prehralo

Podľa aktivistov tu žije desať jedincov hlucháňa.

Ťažba v Malej Fatre ohrozuje vzácneho hlucháňa: Slovensko pre jeho nedostatočnú ochranu už raz súd prehralo
Ťažba dreva v Malej Fatre. Foto: STVR

Ochranári z mimovládneho sektora upozorňujú na ťažbu v hlucháňovom biotope v Malej Fatre. Pre nedostatočnú ochranu hlucháňa hôrneho pritom Slovensko pred dvoma rokmi prehralo súd s Európskou komisiou. Podľa ministerstva životného prostredia má ťažba zlepšiť podmienky pre zachovanie vzácneho biotopu.

Súkromná spoločnosť ťaží v lesoch pod vrcholom Minčol v Lučanskej Malej Fatre. “Toto miesto bolo samotnou správou národného parku označené, že to je biotop hlucháňa,“ uviedol aktivista z iniciatívy My sme les Ondrej Kameniar.

“Správa NP Malá Fatra vydala kladné stanovisko s podmienkami spracovania kalamity za účelom zlepšenia a zachovania biotopov hlucháňa hôrneho. Tieto sa začali realizovať v letnom období,“ informoval riaditeľ Správy Národného parku Malá Fatra Pavol Židek.

Podľa aktivistov tu žije desať jedincov hlucháňa. Postupne u nás vymierajú. “Hlucháň je druh, ktorý využíva pomerne veľké rozlohy. Jednoducho potrebujú rozľahlé horské lesy, ktoré sú čo najprirodzenejšie,“ ozrejmil Kameniar.

Ťažbe dreva v Malej Fatre, ktorá ohrozuje hlucháňa hôrneho, sa v Správach z regiónov venoval redaktor Dominik Veľas:

Územie rozdelené na dve časti

Podľa envirorezortu Správa Národného parku Malá Fatra ešte v roku 2022 rozdelila spomínané územie na dve časti – na plochu bez zásahu a na zóny s aktívnym manažmentom. “Za účelom preriedenia smrekových monokultúr a vytvorenia priaznivejších podmienok pre hlucháňa,“ zaznelo v stanovisku ministerstva životného prostredia.

“Aby tam bola pestrosť vegetácie, aby tam bol kryt pre hlucháňa. Predátori, premnožený medveď atď. uberá priestor a potravu toho hlucháňa,“ povedal člen predstavenstva Slovenskej lesníckej komory Milan Dolňan.

Pre nedostatočnú ochranu hlucháňa hôrneho Slovensko pred dvoma rokmi prehralo súd s Európskou komisiou.

“Súd veľmi jasne konštatoval, že kalamitná ťažba do týchto biotopov nepatrí. Tým, že robíme presne to, za čo sme boli odsúdení, naozaj sa obávam toho, ako to Európska komisia bude vnímať a či nás práve kvôli takým krokom znova nezažaluje,“ konštatoval poslanec Európskeho parlamentu Michal Wiezik za PS.

Tetrov hlucháň.
Tetrov hlucháň.Foto: STVR

,,Chceme zdravé a vitálne lesy, ktoré sú naším národným bohatstvom. Preto bude politika aktívnej sanácie v popredí národnej stratégie ochrany a obnovy lesov, ktorú pripravíme so všetkými kľúčovými hráčmi a predložíme na schválenie vládnemu kabinetu,“ vyhlásil minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

Envirorezort tvrdí, že mimovládni ochranári šíria v súvislosti s ťažbou kalamity hoaxy. Tí argumentujú, že sa opierajú o dáta výskumníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny