Na hlavný obsah

Tesný súboj Trumpa a Harrisovej: Čaká sa, že tímy kandidátov vytiahnu kompromitujúce materiály

Nerozhodnutých voličov je podľa prieskumov extrémne málo.

Tesný súboj Trumpa a Harrisovej: Čaká sa, že tímy kandidátov vytiahnu kompromitujúce materiály
Na snímke zľava Kamala Harrisová a Donald Trump. Foto: TASR/AP

Súboj prezidentských kandidátov v Spojených štátoch je aj naďalej mimoriadne vyrovnaný. Na celoštátnej úrovni, niekoľko dní pred voľbami, vyhráva demokratka Kamala Harrisová o necelé dve percentá nad republikánom Donaldom Trumpom.

V niektorých nerozhodnutých štátoch, ktoré sú pre víťazstvo v prezidentských voľbách kľúčové, je však rozdiel medzi oboma kandidátmi menej než tri desatiny percenta.

O vyrovnanom súboji o Biely dom a o tom, ako ho vnímajú Američania, v Správach informovala priamo z USA redaktorka Anna Siposová:

Spoločnosť v USA je mimoriadne polarizovaná. Redaktorka Anna Siposová, ktorá sleduje situáciu priamo v USA, upozorňuje, že sa ešte stále čaká, čo vytiahnu tímy prezidentských kandidátov, ktoré si zvykli nechávať na poslednú chvíľu pre voľbami dehonestujúci materiál na protikandidáta. Podobne, ako keď zverejnil Joe Biden na Trumpa, ako opovržlivo hovoril o veteránoch, alebo predtým Hillary Clintonová nahrávku, kde Trump opovržlivo hovorí o ženách.

Ak niečo majú, je podľa Siposovej najvyšší čas. Prípadne „efekt čiernej labute“, teda nepredvídaná udalosť, by mohla zamiešať kartami.

Nerozhodní voliči

Nerozhodnutých voličov je podľa prieskumov extrémne málo, len štyri percentá. Medzi nimi sú najmä mladí. Pokúsil sa ich osloviť Trump, ktorý vystúpil v populárnom podcaste Joe Roghana a prihovoril sa mladým mužom.

Roghan Trumpa pri minulých voľbách odmietol. Podcast si vypočuli milióny ľudí. Trump hovoril napríklad aj o tom, že jeho najväčšia chyba je, že sa obklopil nelojálnymi ľuďmi, ale i to, že jeho zdravie je neuveriteľné. Hovoril aj o Kim Čong unovi, že je to „malý raketový muž, s ktorým sa poráta“.

Kamala Harisová sa zatiaľ snaží osloviť nerozhodnuté republikánske ženy, ktorým prekáža to, ako vulgárne sa vyjadruje Trump o ženách, alebo hrozba extrémne obmedzených interrupcií.

Zahraničná politika

Američania sa síce rozhodujú najmä podľa ekonomiky, či imigračnej politiky, ale keďže ide o vyrovnaný súboj, tak aj témy zahraničnej politiky môžu zohrať veľkú úlohu. Pokiaľ ide o Ukrajinu, nejde v USA o najpodstatnejšiu tému. Voliči Trumpa však podľa Siposovej veria, že Trump buchne do stola a poradí si s sním.

Viac však v USA rezonuje Blízky východ. To môže podľa Siposovej zohrať dôležitú úlohu, lebo v Michigene, kde žije najväčšia arabská komunita, a je to nerozhodnutý štát, sú nahnevaní na Bidenovu administratívu, že nezastavil útoky Izraela v Gaze. Ak preto nepôjdu voliť Harrisovú, môže ju to pripraviť o víťazstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet