Na hlavný obsah

Na Považí musia vyrúbať desiatky stromov, zachrániť sa nedajú. Škodca pácha škody po celom Slovensku

Krasoň borievkový ničí tuje po celom Slovensku stále viac.

Na Považí musia vyrúbať desiatky stromov, zachrániť sa nedajú. Škodca pácha škody po celom Slovensku
Tuje schnú pomerne rýchlo. Nepomohlo im ani horúce a suché leto. Foto: STVR

V Novom Meste nad Váhom musia vyrúbať takmer 50 tují. Napadol ich škodca. Vysoké a zelené dreviny vyschli za niekoľko mesiacov. Ich záchrana nie je možná. Krasoň borievkový ničí tuje po celom Slovensku stále viac.

Hlavné chodníky lemujú na cintoríne v Novom Meste nad Váhom vysoké tuje. Dreviny však viditeľne chradnú.

„Krasoň borievkový ukladá svoje larvy do samotného kmeňa, tie spôsobujú fatálny stav tují,“ priblížil primátor Nového Mesta nad Váhom František Mašlonka.

Škodcovi, ktorý ničí tuje na Považí, sa v Správach z regiónov venovala redaktorka Dominika Kusá:

„Na strome sa to prejavuje postupným usychaním. Najskôr uschnú vetvičky, niečo je zelené, potom usychá celý strom. Larvy tohto škodcu sa dostanú pod kôru, vyhryzujú tam chodbičky, narušia pletivá, a tým pádom celá tuja vyschne,“ vysvetlila vedúca oddelenia životného prostredia v Novom Meste nad Váhom Zuzana Paučinová.

Nepomohlo ani horúce leto

Tuje schnú pomerne rýchlo. Nepomohlo im ani horúce a suché leto. Potvrdená a účinná zbraň proti tomuto chrobákovi nie je známa.

„Aj my sme komunikovali s odborníkmi. Je síce nejaký postrek, ale nie je zaručené, že zapôsobí. Tu na cintoríne ich máme 45 poškodených. Tie, ktoré nevieme zachrániť, musíme ich vyrúbať,“ dodal Mašlonka.

„Určite je to škoda. Poškodí to celý tvar chodníka, jedno sa nakazí od druhého. To ide jedno po druhom,“ povedala návštevníčka cintorína v Novom Meste nad Váhom Oľga.

Staré tuje nenahradia novými

Staré tuje novými nenahradia. Nemalo by to zmysel. Voliť budú vhodnejšie dreviny. „Každopádne už neodporúčame ďalej vysádzať tieto tuje, ale odporúčame zvoliť iný kultivár. Najlepšie tis, vavrínovec alebo vtáčí zob,“ povedala Zuzana Pučinová.

Majú to podložené aj z praxe. Živý plot z tisa, ktorý rastie vedľa tují na pietnom meste odolal aj klimatickým zmenám aj škodcom.

Krasoň borievkový sa k nám dostal pravdepodobne z Talianska, odkiaľ okrasné dreviny dovážajú. Problém s ním majú záhradkári v okolí Bratislavy, na Záhorí no už aj na Považí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny