Na hlavný obsah

Starostka chce odvolať riaditeľku školy, ona sa bráni, že postupovala v súlade s nariadením obce. Učitelia hrozia výpoveďami

Odvolávanie vyvolalo vlnu kritiky.

Starostka chce odvolať riaditeľku školy, ona sa bráni, že postupovala v súlade s nariadením obce. Učitelia hrozia výpoveďami
Protest proti odvolaniu riaditeľky. Foto: STVR

Starostka obce Chorvátsky Grob chce odvolať riaditeľku základnej školy. Tvrdí, že pochybila pri prijímaní prvákov. Dala prednosť deťom aj z iných obcí pred domácimi. Riaditeľka sa bráni, že postupovala podľa všeobecne záväzného nariadenia (VZN) obce.

To, že je diskriminačné a nie je v súlade so školským zákonom namietala aj prokuratúra. Riaditeľka hovorí, že nové v čase prijímania detí nemala. Jej odvolávanie vyvolalo vlnu kritiky. Mnohí učitelia sú pripravení podať výpovede.

Riaditeľka školy uviedla, že VZN obce dávalo podmienky prijatia detí do školy. “Prioritou boli zamestnanci, ďalej to boli súrodenci, aby sa netrhali súrodenecké väzby. Následne to boli deti zo spádovej oblasti. Musíme si uvedomiť, že ja som prijala 124 prihlášok, a my sme mali len 50 miest pre budúcich prvákov,“ informovala riaditeľka ZŠ s MŠ Javorová alej 1 v Chorvátskom Grobe Silvia Hikkerová.

Napätej situácii v základnej škole v Chorvátskom Grobe sa v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová. Téme sa budeme bližšie venovať aj vo večernom spravodajstve.

Starostka obce požiadala radu školy o vyjadrenie stanoviska. “Podľa výsledkov a priebehu prijímacieho konania, resp. zápisov, zriaďovateľ vyhodnotil, že došlo k porušeniu zákona. Zákon mi vyslovene prikazuje v prípade porušenia zákona nastoliť proces odvolávania, respektíve odvolať riaditeľa školy. Postupujem v zmysle zákona,“ vyhlásila starostka obce Chorvátsky Grob Vladimíra Vydrová.

Podľa prokuratúry riaditeľka školy pri prijímacom konaní neporušila predpisy. “Z prokuratúry sme dostali vyjadrenie, že v rozpore zo zákonom bolo VZN, ktoré vydala obec,“ prezradila členky rady školy Katarína Bálintová.

“Momentálna situácia na škole je napätá, sme v štrajkovej pohotovosti. V prípade odvolania pani riaditeľky zvažuje takmer 90 zamestnancov podať hromadnú výpoveď,“ informovala zástupkyňa riaditeľky školy pre druhý stupeň Miroslava Trepáčová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny