Na hlavný obsah

Ukrajina zakázala mobilizovať mužov vo veku 18 až 25 rokov. V Rusku takéto úľavy neplatia

Ako sa od seba líši ukrajinská a ruská mobilizácia?

Ukrajina zakázala mobilizovať mužov vo veku 18 až 25 rokov. V Rusku takéto úľavy neplatia
Ukrajinskí vojaci čistia zbrane. Foto: TASR/AP

Ukrajinský parlament zakázal mobilizovať na vojnu Ukrajincov vo veku od 18 do 25 rokov, ktorých úrady uznali za nespôsobilých na vojenskú službu v mierovom čase. Naopak, v Rusku takéto úľavy neplatia. Mobilizácia tam stále vyvoláva obavy.

Ruská mobilizácia bola o niečo zvláštnejšia, ako tá ukrajinská, tvrdí spolupracovník Slovenskej televízie v Moskve Jiří Just. „Úrady ju mimoriadne vyhlásili po uplynutí pol roka od začiatku invázie, začala až na jeseň 2022,“ uviedol v Ranných správach.

Na Ukrajine prebiehala mobilizácia prakticky od začiatku vojny, teda od februára 2022. „Neskôr mala systematický charakter, kedy sa vyberali muži okolo tridsiatky, neskôr sa vek znižoval,“ vysvetlil Just. Zatiaľ čo na Ukrajine už prebieha tretia vlna mobilizácie, v Rusku prebehla iba jedna.

Obavy prevládajú v oboch krajinách

Obavy však prevládajú v oboch krajinách rovnako. A to najmä v prípade, že sa muži z Ruska a Ukrajiny chcú vrátiť do svojich krajín po tom, ako na začiatku vojny utiekli do zahraničia.

„Po vyhlásení mobilizácie v roku 2022 zhruba milión mužov z Ruska utieklo do zahraničia zo strachu pred povolaním do armády. Bol som svedkom toho, ako policajti a vojenskí komisári mužov chytali na uliciach, aby ich pritiahli do armády,“ povedal Just.

Tí, ktorým sa podarilo utiecť do zahraničia, sa obávajú vrátiť späť, pretože v Rusku platí trest za vyhýbanie sa mobilizácii. „Nemôžu sa vrátiť, lebo by buď museli narukovať alebo ísť do väzenia,“ dodal.

„Čo sa týka Ukrajiny, je to trochu odlišné v tom, že od začiatku vojny tam platí zákaz opustiť krajinu pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov. To v Rusku neplatí. Muža, ktorý odišiel a chcel by sa vrátiť, by tiež odchytili a musel by narukovať,“ skonštatoval Just.

Návrat ukrajinských žien a detí funguje bez problémov. Výnimkou sú však podľa Jiřího Justa ženy pracujúce v ozbrojených silách alebo ako lekárky.

„Ženám a deťom, ktoré utiekli režimu Vladimira Putina, nehrozí, že by museli narukovať. Hrozí im ale politická perzekúcia. Môžu ich súdiť napríklad za diskreditáciu ruskej armády,“ vysvetlil.

Pozrite si celý rozhovor so spolupracovníkom Slovenskej televízie v Moskve Jiřím Justom z Ranných správ:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet