Na hlavný obsah

Kontroverzné zmeny legislatívy, rušenie inštitúcií a atentát: Uplynul rok mandátu štvrtej Ficovej vlády

Podľa opozície prišiel namiesto pokoja chaos.

Kontroverzné zmeny legislatívy, rušenie inštitúcií a atentát: Uplynul rok mandátu štvrtej Ficovej vlády
Vláda Roberta Fica. Foto: STVR

Uplynul rok mandátu štvrtej vlády Roberta Fica. Vtedajšia hlava štátu Zuzana Čaputová vymenovala kabinet troch koaličných strán – Smer, Hlas a SNS.

Obdobie prinieslo kontroverzné zmeny v legislatíve, rušenie inštitúcií ako NAKA či Špeciálna prokuratúra, aj odchod člena vlády. Na premiéra spáchali atentát. Nebol tak mesiace na zasadnutiach kabinetu.

Opozícia považuje prvý rok za premárnenú šancu a namiesto pokoja podľa nej prišiel chaos. Vládni predstavitelia zas pripomínajú, čo sa podarilo uskutočniť.

“Želám si, aby všetci spoločne mohli po skončení mandátu tejto vlády konštatovať nie čísla, ale to, že na Slovensku sa bude žiť lepšie a že Slovensko bude aj pokojnejšie. Tento sľub dávam pred celou slovenskou verejnosťou,“ vyhlásil 25. októbra 2023 predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

Presne po roku od vymenovania kabinetu predstavitelia parlamentných strán hovoria o jeho úspechoch a pádoch. Opozičné zoskupenia sa zhodujú v jednom – Slovákom sa v prvom roku vlády nežilo lepšie.

Zhrnutiu prvého roka štvrtej vlády Roberta Fica sa v Správach venoval redaktor Jakub Horáček:

Opozícia vyčíta najmä konsolidačný balík

Opozícia vláde vyčíta najmä schválenie konsolidačného balíka za 2,7 miliardy eur. Podľa opozičných strán tým nedodržala svoje sľuby a naopak zobrala ľuďom sociálne istoty. Vládna koalícia argumentuje, že na jar schválila trináste dôchodky.

“Ľuďom sľúbili len zvýšenie 13. dôchodku. Nikto z nich pred voľbami nepovedal, že ukradnú z druhého vrecka rodičom rodičovský dôchodok viac ako 300 miliónov eur,“ povedal poslanec NR SR Igor Matovič (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

“Celý čas sme počúvali o tom, že nám tu zavládne pokoj a zatiaľ tu zavládol iba chaos a zvyšovanie všetkých cien. Ceny masla a benzínu sú najdrahšie v Európe,“ pripomenul predseda strany SaS Branislav Gröhling.

“Je to vláda, ktorá dusí podnikateľský sektor. Pripravila také podmienky, že na Slovensku zneaktraktívnila podnikateľské prostredie, a tým aj príchod zahraničných investorov,“ zhodnotil poslanec NR SR Jozef Hajko (KDH).

Rok sa niesol v znamení legislatívnych zmien

Celých 365 dní vlády sa nieslo v znamení zásadných legislatívnych zmien. Kabinet presadil novelu trestného zákona, ktorá znamenala aj koniec Špeciálnej prokuratúry.

Rezort kultúry navrhol zrušiť bývalý telerozhlas – vzniklo nové verejnoprávne médium STVR. Predsedovia troch koaličných strán bilancujú úspechy vládnutia.

“Zastavenie vojny v polícii, zastavenie nelegálnej migrácie. Nehovorím, že sa nám všetko podarilo, ale kto robí, robí aj chyby,“ konštatoval minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

“Čo sa týka ministerstva životného prostredia, odstrihli sme mimovládky, ktoré sú nervózne, minister prehodnocuje rôzne investičné projekty. Schválili sme fond na podporu cestovného ruchu, fond na podporu športu bude mať 60 miliónov eur,“ uviedol podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS).

“Opozícia chodila a chodí po eurokomisii a Európskom parlamente, hovorí potrestajte vládu, zoberte im peniaze, aby boli neúspešní. Tým, že sme prijali oficiálnu odpoveď na vláde ohľadom právneho štátu, sme presvedčili komisiu, že tá správa bola nepresná. Komisia to uznala a zrazu fondy idú. Pustili nám 800 miliónov eur pokiaľ ide o plán obnovy, čo je mimoriadne dôležité,“ vyjadril sa premiér Fico.

Vláda už nie je v pôvodnom zložení

Premiér tvrdí, že počas prvého roka musela vláda hasiť, čo sa dalo. “Čo chceme po roku? Ja nemám rok za sebou, prosím odrátajte v mojom prípade tri mesiace kvôli opozičnému aktivistovi, ktorý mi urobil, čo mi urobil,“ vyhlásil premiér SR.

“Nemá sa na čo vyhovárať, ani tento rok, ani za tých celých 14 rokov, to už nemá na koho zvaliť. Je na čase, aby to aj on priznal a prevzal zodpovednosť za stav Slovenska,“ oponoval poslanec NR SR Michal Šimečka (PS).

Vláda po roku už nie je v pôvodnom zložení. Po odstúpení Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) sa ministrom zdravotníctva stal Kamil Šaško (Hlas-SD). V poslednom období musel riešiť nespokojnosť lekárov, ktorí hrozili výpoveďami.

Vláda schválila aj návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Ráta so zníženým deficitom na úrovni 4,7 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko