Na hlavný obsah

V Ivanke pri Dunaji odhalili pamätník, pripomína obete tragickej leteckej havárie

Pri nehode zomreli štyria ľudia.

V Ivanke pri Dunaji odhalili pamätník, pripomína obete tragickej leteckej havárie
Pamätník obetiam leteckého nešťastia poštovej linky z februára 1977. Foto: TASR/Michal Košírer

V Ivanke pri Dunaji odhalili pamätník obetiam leteckej havárie lietadlovej pošty v 70. rokoch. Tragicky tu zahynuli štyria členovia posádky. Na pietnej spomienke sa zúčastnili aj ich rodinní príslušníci.

Pred 47 rokmi medzi Prahou, Bratislavou a Košicami pravidelne lietala poštová linka. Päťčlenná posádka sa v noci vo februári 1977 snažila pristáť na bratislavskom letisku. Lietadlo sa zachytilo o konáre stromov a havarovalo na okraji Ivanky pri Dunaji.

Téme odhalenia pamätníka sa v Správach venovala redaktorka Miriam Čerešníková:

„Videl som, ako lietadlo išlo pristáť. Kabína bola vysvietená a počul som všetko, čo sa potom dialo. Počul som ten náraz, ako motor iskrí, aj trhanie plechu. Bolo strašne zlé počasie. Absolútne som netušil, kde to lietadlo mohlo padnúť,“ hovorí iniciátor pamätníka Rudolf Roller.

Pri havárii lietadla zahynuli dvaja pracovníci pošty z Košíc – Tibor Nagy a Imrich Štofan. Zahynuli aj dvaja členovia letovej posádky – Miroslav Meluš a Václav Šmíd.

„Bolo to pre celú obec aj pre celé okolie veľmi tragické. Každý s nami súcitil, každý nám podával pomocnú ruku. Človek si to ani neuvedomuje v ten moment. Bolo to však veľmi ťažké,“ vysvetľuje sestra zosnulého Tibora Nagya Viera Tóthová.

„Často spomínam na túto katastrofu. Václav Šmíd bol môj veľký kamarát, nastúpili sme spolu do ČSA v roku 1972. Päť rokov sme si to užívali a často sme sa stretávali. Keď odišiel, veľmi nás to zasiahlo. Všetkých jeho kamarátov to ťažko poškodilo,“ spomína kamarát Václava Šmída Miloš Kvapil.

Haváriu prežil jeden človek

Haváriu ako jediný prežil kapitán lietadla. Toho našiel otec Kataríny Zimovej. Počul volanie o pomoc a pilota previedol cez zamrznutý potok k sebe domov.

„Bol celý zablatený, videli sme iba jeho oči. Snažili sme sa, aby sa aspoň trošku zohrial. Išla som ešte uvariť čaj. Ešte však nestačil ani vychladnúť a už sa rozbehla akcia. Hneď prišli k nám a odviezli ho do nemocnice,“ objasňuje Zimová.

Výstavba pamätníka obetiam havárie trvala jeden rok. Inicioval ju Rudolf Roller. Tvar pamätníka má pripomínať pád lietadla a rozsypanú poštu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny