Na hlavný obsah

V Lešti otvorili pre hasičov ich vlastnú autoškolu. Dostali aj špeciálne vozidlá do náročného terénu

Kurzy bude plne hradiť ministerstvo vnútra.

V Lešti otvorili pre hasičov ich vlastnú autoškolu. Dostali aj špeciálne vozidlá do náročného terénu
Autá hasičskej autoškoly. Foto: STVR

Hasiči budú mať vlastnú autoškolu. Otvorili ju vo Výcvikovom centre Lešť vo Zvolenskom okrese. Autoškola ministerstva vnútra bude okrem profesionálnych slúžiť aj dobrovoľným hasičom a tiež policajtom. Hasiči dostali do užívania aj tri špeciálne vozidlá na využitie v extrémne náročných podmienkach.

Získavať vodičské oprávnenia na riadenie služobnej techniky museli dosiaľ hasiči individuálne a z vlastných prostriedkov. Po novom si urobia kurzy v autoškole ministerstva vnútra a prispeje im na ne štát.

„Cena jedného kurzu, vyškolenie na vodičský preukaz kategórie C alebo CE sa pohybuje na úrovni zhruba 1 800 eur a som rád, že rezort vnútra ho môže pre našich príslušníkov v plnej miere financovať,“ uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Viac o novej autoškole pre hasičov zisťoval v relácii Správy redaktor Marek Pivoluska:

K dispozícii budú mať desať rôznych typov vozidiel, školiť ich bude 13 inštruktorov. Využiť môžu aj náročnejší terén výcvikového centra Lešť.

„Aby si absolventi vyskúšali už všetky hasičské autá, ktoré budú mať na hasičských staniciach. Budeme im poskytovať kompletne od cvičiska, po jazdy, pokúsime sa jazdy v teréne, v premávke, komplet, čo poskytovať autoškola má,“ informoval inštruktor autoškoly ministerstva vnútra Adrián Bášty.

Výcvik v novozriadenej autoškole bude intenzívny. Hasiči ho absolvujú za tri až štyri týždne. „Kapacitne to máme nastavené na 30 ľudí mesačne, že vieme vyškoliť. V zbore nám ich chýba viac ako 400,“ upovedomil prezident Hasičského a záchranného zboru Adrián Mifkovič.

„Logistika je pre nás dôležitá, videli ste aj na povodniach, že masívny presun techniky z jedného miesta na druhé si vyžaduje logisticky náročné riešenia,“ dodal.

Posilou pre hasičov sú aj tri nové autá, tzv. titany, vybavené balistickou a protichemickou obranou. „Je to technika, ktorá slúži na náročnejšie zásahy cez lesné požiare, cez technologické havárie, kde je najdôležitejší parameter ochrana posádky a likvidácia požiaru alebo nežiaducej udalosti,“ povedal Mifkovič.

Pretlaková kabína odolá aj menšiemu výbuchu a posádka ju nemusí v prípade zásahu vôbec opustiť.

Špeciálne hasičské vozidlá, tzv. titany.
Špeciálne hasičské vozidlá, tzv. titany.Foto: STVR

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko