Na hlavný obsah

Pri kontajneroch v Považskej Bystrici sa hromadí odpad, ktorý tam nepatrí. Nové kamery pomohli dolapiť páchateľov

Čiernych skládok po nainštalovaní kamier ubudlo.

Pri kontajneroch v Považskej Bystrici sa hromadí odpad, ktorý tam nepatrí. Nové kamery pomohli dolapiť páchateľov
Neporiadok pri kontajnerovom stojisku. Foto: STVR

Považská Bystrica monitoruje stojiská s odpadom kamerami. Práve v ich okolí sa hromadili čierne skládky. Ich odstraňovanie stálo samosprávu tisíce eur. Po inštalácii monitorovacieho zariadenia k nádobám je okolie výrazne čistejšie.

Pri nádobách na odpad sa hromadilo v Považskej Bystrici veľa vecí, ktoré tam nepatria. Napríklad staré koberce, stoličky či toalety.

„Nám sa tu ľudia pristavia, veľké vrecia, vyzerá, že je to netriedený odpad, to tu zložia. Ja aj na neho zakričím, čo tu s tým odpadom. Nič, otočí sa, ide ďalej. Hlavne už aj počítače tu bývajú, klávesnice, také veci,“ opísala obyvateľka Považskej Bystrice Iveta.

Ako vyriešili čierne skládky v Považskej Bystrici zisťovala v relácii Správy z regiónov redaktora STVR Dominika Kusá:

„Je to rôzny stavebný odpad, keď ľudia prerábajú, rekonštruujú byty, nábytky, linky, dresy,“ ozrejmil náčelník Mestskej polície v Považskej Bystrici Juraj Lieskovský.

Odstraňovanie takýchto čiernych skládok je finančne náročné. „Stojí nás to nemalé peniaze, v minulom roku to bolo 250-tisíc eur,“ informovala hovorkyňa mesta Považská Bystrica Iveta Kováčiková.

Samospráva preto na najkritickejšie miesta nainštalovala kamery. Sú pod dohľadom mestskej polície. „Kde tieto lokality monitorujú nepretržite, tento kamerový systém denno-denne vyhodnocujeme. Zisťujeme, či je tam nejaký odpad, ktorý tam nemá byť dovezený, aj dohľadávame. Vec doriešime v blokovom konaní, tento občan si musí skládku odstrániť,“ priblížil Lieskovský.

Po nainštalovaní kamier neďaleko stojísk sa situácia výrazne zlepšila. Čiernych skládok ubudlo.

„Vidieť progres, bolo to dobré riešenie, lokality sa dobre zvolili. Už za prvý mesiac používania kamier sa 30 páchateľov našlo. Vidieť, že tie stojiská sú čistejšie,“ zhodnotila Kováčiková.

„Ako vidieť na zábere, toto je z jedného bytu vyvezený odpad, ktorý tam nepatrí. Občania si mohli doviesť tento odpad na zberný dvor,“ poukázal Lieskovský. Kamerový systém v Považskej Bystrici plánujú rozšíriť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny