Na hlavný obsah

V Šahách protestujú proti spájaniu škôl. Petíciu podpísalo vyše štyritisíc ľudí

Naopak v Hlohovci sa tento zámer osvedčil.

V Šahách protestujú proti spájaniu škôl. Petíciu podpísalo vyše štyritisíc ľudí
Ilustračná snímka žiakov v triede. Foto: STVR

V Šahách v okrese Levice nesúhlasia so zlučovaním škôl. Petíciu proti tomuto zámeru podpísalo vyše štyritisíc ľudí. Po Šahách sa pozrieme aj do Hlohovca, kde sa tento zámer osvedčil, aspoň podľa vedenia školy.

Samosprávy sa často rozhodnú pre spájanie škôl. Snažia sa tak zefektívniť prevádzku budov. V mnohých mestách majú školy málo žiakov.

Téma spájania škôl rezonuje v Šahách už od minulého roka. „Už v tej dobe som navrhoval, aby sa vypracovala nejaká dopadová štúdia. Toto vtedy mestské zastupiteľstvo neprijalo,“ priblížil poslanec Mestského zastupiteľstva Šahy Štefan Gregor.

Obavy škôl zo spájania

Rodičia majú obavy, že k existujúcim dvom gymnáziám so slovenským a maďarským vyučujúcim jazykom, ktoré sídlia v jednej budove, pribudnú ďalšie dve základné školy.

„Spoločné fungovanie už takmer dospelých študentov s malými šesťročnými deťmi v jednej budove, kde budú zdieľať spoločnú jedáleň, telocvičňu a toalety, je nepredstaviteľné,“ uviedla protestujúca matka Erika Šišláková.

Spájaniu škôl v Šahách sa v Správach venovali redaktori Marína Opálková a Miroslav Lyko:

„Spojené školy existujú na Slovensku už viac ako 20 rokov. Sú to štandardné spôsoby. Neverím, že hocijaké spájanie by ohrozilo hociktoré dieťa,“ povedal primátor mesta Šahy Pál Zachar.

„Obávame sa, že týmto spájaním by došlo k poklesu kvality výučby,“ vysvetlila členka petičného výboru ZŠ Janka Kráľa v Šahách Lenka Záhorská.

„Nevieme, čomu veriť a čomu neveriť, ale sťahovanie jednoznačne nechceme. Ani zlučovanie,“ dodala členka petičného výboru ZŠ Lajosa Pongrácza s vyučovacím jazykom maďarským v Šahách Bianca Diósiová.

Protestujúci rodičia uviedli, že nemajú dostatok informácií o zamýšľanom postupe zriaďovateľa základných škôl, ktorým je mesto Šahy. „Teraz sa pracuje so siedmimi rôznymi alternatívami, takže akonáhle budú tie jednotlivé alternatívy hotové, vtedy sa môže začať tá debata,“ dodal Pál Zachar.

Jednou z týchto alternatív je aj spojenie dvoch gymnázií so strednou odbornou školou. V iných krajoch už takéto spojené školy fungujú.

Efektivita spájania škôl v Hlohovci

Dve stredné odborné školy v Hlohovci spojil Trnavský samosprávny kraj (TSK) minulý rok. Riaditeľka už spojenej školy hovorí o efektivite najmä pri výmene pedagógov.

„Potom to bola efektivita v rámci rozpočtovania, organizácie ekonomických záležitostí, spôsobu vedenia majetku školy,“ povedala riaditeľka Spojenej školy v Hlohovci Alžbeta Kopúnová Lekárová.

Vedenie školy vidí v spojení Strednej odbornej školy chemickej a Školy umeleckého priemyslu logiku už aj preto, lebo sú v jednom areáli. „Bol to taký špecifický typ spájania, pretože aj priestory sme mali spoločné. Využívali sme všetky odborné učebne aj kmeňové triedy,“ dodala Kopúnová Lekárová.

TSK optimalizuje sieť svojich škôl od roku 2019. Aktuálne má v pôsobnosti štyri ďalšie spojené školy – dve v Dunajskej Strede a po jednej v Trnave a Holíči.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny