Na hlavný obsah

V spore s Babišom hrozila prehra, odôvodnil rezort vnútra uzavretie zmieru. Česká vláda hovorí o politickom obchode

Andrej Babiš podľa archívnych dokumentov spolupracoval s ŠtB.

V spore s Babišom hrozila prehra, odôvodnil rezort vnútra uzavretie zmieru. Česká vláda hovorí o politickom obchode
Na snímke bývalý český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/Michal Svítok

O tom, či je Andrej Babiš oprávnene vedený ako agent Štátnej bezpečnosti (ŠtB) nakoniec nerozhodol súd, ale ministerstvo vnútra. Vycúvalo zo súdneho sporu s českým expremiérom a lídrom tamojšej opozície, pretože bolo presvedčené, že prehrá.

Slovenská opozícia, ale aj česká vláda to kritizujú, podľa nich ide o politický obchod. Andrej Babiš naposledy v kampani podporil Petra Pellegriniho, pred ním Roberta Fica.

Prečo ministerstvo vnútra vycúvalo zo súdneho sporu s Andrejom Babišom zisťoval v relácii Slovenského rozhlasu Rádiožurnál redaktor Lukáš Fule:

„A tá ŠtB ekonomická, tá chránila ekonomické záujmy Československa, to nebola tá hnusná ŠtB, ktorá potlačovala ľudí, že nemohli cestovať, nemohli študovať. To bola normálna ŠtB, tam chodili a my sme museli, vždy keď sme stretli cudzinca, napísať zápis, hlásiť správy. Ja som nebol žiadny hrdina,“ hovoril pred vyše desať rokmi o svojej spolupráci Andrej Babiš.

Keď neúspešne kandidoval za českého prezidenta, aj tieto svoje slová popieral. V celej veci padlo niekoľko verdiktov súdov. Naposledy ústavný súd konštatoval, že Andrej Babiš žaloval nesprávnu inštitúciu – Ústav pamäti národa.

O celej veci mal rozhodnúť súd, lenže to sa už nestane, keďže ministerstvo vnútra pred jeho žalobou ustúpilo.

„Dali sme si vypracovať dve nezávislé externé právne analýzy, ktoré potvrdili, že existuje vysoké riziko prehry v predmetnom súdnom konaní. Ak by sme v tomto súdnom spore neuspeli, Andrej Babiš by si mohol dodatočne uplatňovať vysoké finančné nároky na náhradu škody,“ reagoval hovorca rezortu Matej Neumann.

Andrej Babiš reagoval, že nikdy nepochyboval o tom, že spor vyhrá. Zopakoval, že s ŠtB nespolupracoval a že neexistuje dôkaz, ktorý by ukázal niečo iné. Podľa Ústavu pamäti národa dokazujú opak viaceré spisy ŠtB, ktoré na seba obsahovo a chronologicky nadväzujú.

Reagovala opozícia aj minister vnútra

„Uzavretie zmieru medzi Ministerstvom vnútra SR a Andrejom Babišom máme ako poprenie obsahu archívnych dokumentov, ktoré dokazujú, že evidencia Andreja Babiša ako tajného spolupracovníka ŠtB bola oprávnená,“ povedal hovorca ústavu Michal Miklovič.

Dohoda zaváňa konfliktom záujmov, hovorí Martin Dubéci z Progresívneho Slovenska. Mária Kolíková z SaS považuje rozhodnutie ministra Matúša Šutaja Eštoka za popretie zmyslu existencie Ústavu pamäti národa.

„Takéto rozhodnutie ministerstva vnútra, s čím súvisí samozrejme aktívny postoj ministra vnútra, popiera úlohu štátu, ktorá by mala sledovať vysporiadanie sa s minulosťou a znižuje dôveru v štát vôbec,“ podotkla Kolíková.

Minister vnútra zdôrazňuje, že nemá problém zverejniť analýzy, na základe ktorých sa rozhodol. Politické vplyvy vylúčil.

„Ja sa vo svojom profesijnom živote rozhodujem na základe dôkazov a faktov, na základe zákona. V tomto prípade s tým politika nemá absolútne nič spoločné,“ uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. S Andrejom Babišom o tejto téme osobne nikdy nediskutoval. S návrhom na zmier mal prísť český expremiér.

Nesúhlasí ani český premiér

Podľa českého premiéra Petra Fialu sa Babiš dohodol so spriatelenými slovenskými politikmi. „Rozsudok nezávislého súdu nahradil obyčajný handl,“ vyhlásil Fiala k zmieru v Babišovom spore so Slovenskom. 

Šéf ANO sa podľa premiéra len pokúša ohýbať fakty vo svoj prospech. „Dnes oznámená absolútne neuveriteľná politická dohoda o jeho spolupráci s ŠtB, ktorú uzavrel so spriatelenými politikmi na Slovensku, je toho najnovším dôkazom,“ doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko