Na hlavný obsah

Vedci vytvárajú „Google Earth vesmíru“. Teleskopom Euklid mapujú vzdialené galaxie, výsledkom bude trojrozmerná mapa

Cieľom projektu je objasniť tajomstvá vesmíru.

Vedci vytvárajú „Google Earth vesmíru“. Teleskopom Euklid mapujú vzdialené galaxie, výsledkom bude trojrozmerná mapa
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Európska vesmírna agentúra zverejnila fotografickú mozaiku vzdialených galaxií. Zhotovil ju teleskop Euklid. Zatiaľ ide len o zlomok z práce, ktorú robí počas mapovania približne tretiny oblohy za Mliečnou cestou. Cieľom misie je objasniť tajomstvá vesmíru.

Teleskop Euclid je na misii fotografovať oblohu a mapovať vesmír za našou galaxiou. Minulý rok ho vypustila Európska vesmírna agentúra na rakete SpaceX.

„Cieľom Euclidu je vytvoriť trojrozmernú mapu vesmíru, zmapovať miliardy galaxií a zachytiť, ako sa štruktúra vesmíru vyvíjala v čase. Keď svoju prácu skončí, nazrieme desať miliárd rokov do minulosti,“ informoval vedec archívu Euclid Bruno Altieri.

Misiu teleskopu Euclid priblížil v relácii Správy redaktor Kamil Kolenič:

Zverejnené zábery pokrývajú časť južnej oblohy a zobrazujú oblasť približne 500-krát väčšiu ako Mesiac pri pohľade zo Zeme. Fotografie vznikli počas dvoch týždňov a zobrazujú približne 14 miliónov galaxií.

„Je to mozaika, ktorá sa skladá z mnohých kúskov vesmíru. Zatiaľ je to len zhruba jedno percento z toho, čo od Euclidu do konca misie očakávame,“ orejmil profesor kozmológie z Univerzity Portsmouth Seshadri Nadathur.

Aj keď zverejnené zábery nemajú dostatočne vysoké rozlíšenie na vedeckú prácu, dajú sa 600-násobne zväčšiť.

„Je to mapa s viac ako 200 gigapixelmi. To, čo chceme vytvoriť, je trochu ako Google Earth vesmíru, aby sa mohol v budúcnosti ktokoľvek pozrieť na vesmír a vidieť tieto miliardy galaxií, ktoré ideme mapovať,“ priblížil Altieri.

Misia chce objasniť aj dve tajomstvá vesmíru, ktorým vedci doteraz úplne nerozumejú – temnú hmotu a temnú energiu.

„Vesmír sa rozpína stále rýchlejšie. Musí to spôsobovať niečo, čo sa nespráva ako normálna hmota. Voláme to temná energia. Aby sme pochopili, aká fyzika je za tým, musíme urobiť oveľa presnejšie merania,“ povedal Nadathur. Euclid strávi mapovaním vesmírnej oblohy šesť rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet