Na hlavný obsah

Veľká pokuta pre známu pekáreň: Skupina musí zaplatiť viac ako 20 miliónov eur, rozhodol protimonopolný úrad

Holding, ktorý ju vlastní, založil Andrej Babiš.

Veľká pokuta pre známu pekáreň: Skupina musí zaplatiť viac ako 20 miliónov eur, rozhodol protimonopolný úrad
Ilustračná snímka.

Protimonopolný úrad udelil pokutu 21 miliónov eur pekárskej skupine Penam z holdingu Agrofert. Ide o českú spoločnosť, ktorá pôsobí v oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva a chemického priemyslu. Založil ju český politik Andrej Babiš.

Spoločnosť podľa zistení úradu tajne kúpila dvoch výrobcov pečiva v Bratislave a Žiline. Agrofert so záverom protimonopolného úradu nesúhlasí.

Pokute pre pekárenskú skupinu Penam sa v reportáži v relácii Správy venovala redaktorka Andrea Škutová:

Podľa zistení protimonopolného úradu spoločnosť v roku 2013 obstarala Prvú bratislavskú pekárenskú a neskôr v roku 2016 aj žilinské pekárne Peza. Všetko však mimo zákona.

„O tom, že k reálnemu nadobudnutiu oboch pekárni spoločnosťou Agrofert došlo už v roku 2013, preukazujú viaceré dôkazy. Išlo najmä o internú komunikáciu, komunikáciu riadiacich pracovníkov. Taktiež išlo o priebeh a financovanie samotnej transakcie, ako aj skutočnosť, že žilinská pekáreň bola oficiálne nadobudnutá subjektmi, ktoré boli priamo prepojené na spoločnosť agro,“ uviedol predseda Protimonopolného úradu SR Juraj Beňa.

Protimonopolný úrad potvrdil, že pekárne sa spoločnosť pokúšala získať už skôr, v roku 2011 oficiálnou cestou, no úrad transakciu zakázal.

„Môže takáto situácia viesť k rôznym negatívnym efektom, napríklad k nadobudnutiu takej významnej trhovej sily, ktorému ktorá môže viesť k tomu, že podnikatelia sa môžu správať nezávisle na svojich konkurentoch alebo zákazníkoch,“ pokračoval Beňa.

Jedna z najvyšších pokút

Spoločnosť za svoje konanie dostala pokutu vo výške 21 miliónov eur. Ide o jednu z najvyšších pokút, ktorú protimonopolný úrad udelil.

„Rozhodnutie považujeme za chybné a nezákonné. Je nesprávne a poškodzuje našu spoločnosť, podáme voči nemu žalobu,“ uviedol hovorca Agrofertu Pavel Heřmanský. Agrofert má právo obrátiť sa na súd. Ten im môže pokutu znížiť.

„Súdy nemusia skúmať len to, či naozaj došlo k porušeniu pravidiel hospodárskej súťaže, ale aj to, či uložená pokuta je primeraná. A už sa opakovane stalo aj na Európskej úrovni, že súdy síce potvrdili vinu účastníka hospodárskej súťaže, ale znížili trest,“ dodal odborník na ústavné právo Radoslav Procházka.

Rozhodnutie protimonopolného úradu je právoplatné od konca septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika