Na hlavný obsah

Veľký odliv policajtov chce minister vnútra Šutaj Eštok riešiť zmiernením nárokov pre nábor nových

Opozícia ani policajné odbory s tým nesúhlasia.

Veľký odliv policajtov chce minister vnútra Šutaj Eštok riešiť zmiernením nárokov pre nábor nových
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR/Dano Veselský

Rezort vnútra chce získať nových policajtov uvoľnením niektorých pravidiel. Za posledný trištvrte rok odišlo zo zboru vyše tisíc ľudí. Opozícia ani odbory s týmto postupom nesúhlasia.

Z Policajného zboru za prvých deväť mesiacov tohto roka odišlo 1 165 policajtov. Naopak, do služby sa prihlásilo len takmer 600 mužov a žien. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) chce odlivu zabrániť uvoľňovaním pravidiel. Do zboru by napríklad mohli vstupovať ľudia, ktorí nosia okuliare.

Aké pravidlá by minister vnútra pri prijímaní nových policajtov uvoľnil, zisťoval v Správach redaktor STVR Erik Adamson:

„Aby okuliare, ktoré sú dnes vylúčené pri nábore do Policajného zboru, neboli prekážkou. Keď aj neprejde napríklad fyzickými testami, ale prejde psychotestami, tak mu dajme tri mesiace na to, aby sa dostal do formy,“ predstavil návrh Šutaj Eštok.

Šéf rezortu vnútra však nepriblížil všetky kritériá, ktoré by zjednodušil, či zrušil, ani kedy to plánuje urobiť. Podpredseda opozičného KDH Viliam Karas tvrdí, že štát by nemal znižovať svoje nároky na policajtov, ale vytvoriť im atraktívne pracovné podmienky.

„Jednoducho musíme si byť istí, kto chráni zákonnosť v našom štáte. Takou systémovou zmenou by bolo, aby sa jednoducho policajti naozaj venovali len svojmu core biznisu. To znamená, aby boli v uliciach, aby riadili vyšetrovania,“ reagoval Karas.

„Názor odborového zväzu k takýmto veciam je jednoznačný. Tohto človeka musíme zaplatiť a to už aj z toho dôvodu, že tento človek musí zvládať aj psychický tlak a musí sa vedieť zorientovať aj v nepredvídateľných situáciách, ktoré u iných vyvolávajú stres,“ podotkol predseda Odborového zväzu polície v SR Pavol Paračka.

Ministerstvo vnútra sa pokúša zastabilizovať personálny stav aj zavedením nových príspevkov pre policajtov. Od októbra majú nárok na 5 000 eur, musia sa však zaviazať, že zostanú naďalej v službe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko