Na hlavný obsah

Viacero návratov či útok Shiffrinovej na rekordnú stovku: V Söldene aj s tromi Slovákmi odštartuje nový ročník SP v alpskom lyžovaní

Vlhová plánuje po zranení návrat na svahy v decembri.

Viacero návratov či útok Shiffrinovej na rekordnú stovku: V Söldene aj s tromi Slovákmi odštartuje nový ročník SP v alpskom lyžovaní
Slovenský lyžiar Adam Žampa. Foto: TASR

Tradičnou ľadovcovou ouvertúrou v Söldene odštartuje cez víkend nová sezóna Svetového pohára v alpskom lyžovaní. Najväčšie ašpirantky na celkové prvenstvo sú medzi ženami Lara Gutová-Behramiová, ktorá obhajuje veľký glóbus z predchádzajúceho ročníka a Američanka Mikaela Shiffrinová. Tretia spolufavoritka Petra Vlhová ešte naberá kondíciu a cvičí v posilňovni po zranení a návrat na svahy plánuje v decembri.

V úvodnom obrovskom slalome však bude štartovať Rebeka Jančová a Slovensko bude mať zastúpenie aj medzi mužmi v osobách bratov Adama a Andreasa Žampovcov. V mužskej kategórii bude obhajovať celkový triumf Švajčiar Marco Odermatt, ktorý sa stal celkovým víťazom prestížneho seriálu trikrát za sebou.

Ročník 2002 mal až tri víťazky

V Söldene sa cez víkend bude konať už 31. ročník pretekov, po prvý raz sa tam elitní lyžiari stretli v roku 1993. Štart na ľadovci Rettenbach je vo výške 3030 metrov nad morom, cieľ je vo výške 2670 metrov.

V roku 2002 sa tu stala kuriózna vec, na stupňoch pre víťazky v obrovského slalomu sa postavili vedľa seba Andrine Flemmenová z Nórska, Rakúšanka Nicole Hospová a Tina Mazeová zo Slovinska. Po prvý raz a zatiaľ naposledy v histórii SP mali všetky tri rovnaký čas.

V roku 2014 sa z triumfu po rovnakom cieľovom čase tešili domáca Anna Fenningerová a Shiffrinová. V prvých pretekoch pred 31 rokmi zvíťazili Anita Wachterová z Rakúska a Franck Piccard z Francúzska.

Aj Sölden v posledných rokoch potrápilo počasie

Rakúske stredisko ponúkalo stabilitu čo sa týka snehu a počasia, preteky v oboch kategóriách sa tu nešli len v roku 2006, keď organizátorov prekvapilo veľké teplo.

V uplynulom období však bolo viac problémov. V roku 2010 nedovolila hustá hmla dokončiť druhé kolo mužov, v roku 2017 museli pre silný vietor zrušiť tak isto preteky mužov a o rok neskôr pre silné sneženie a vietor. Pred dvoma rokmi nemohli pretekať ženy pre vietor a sneženie a vlani odjazdili muži len prvé kolo.

Vlhová na triumf v Söldene stále čaká

Vlhová v Söldene nikdy nezvíťazila, v rokoch 2020, 2021 a 2023 bola vždy tretia. Jej konkurentka Shiffrinová tu zvíťazila dvakrát, trikrát bola druhá a dvakrát tretia.

Fenomenálna Američanka má na konte 97 triumfov vo SP a športová verejnosť bude sledovať jej útok na rekordnú stovku. Dvadsaťdeväťročná lyžiarka získala veľký glóbus v prestížnom seriáli v rokoch 2017, 2018, 2019, 2022 a 2023.

Návrat Vonnovej?

Do Svetového pohára by sa mohla tento rok vrátiť aj jej krajanka Lindsey Vonnová. O návrate štvornásobnej celkovej víťazky SP a olympijskej šampiónky zo zjazdu z Vancouveru 2010 sa špekuluje už dlhší čas.

Ukončenie kariéry oznámila vo februári 2019 a ako príčinu uviedla aj početné zranenia. Nedávno sa však 40-ročná Američanka objavila na svahoch na Novom Zélande a trénovala už aj na ľadovci v Söldene.

V niektorých pretekoch by sa mohla predstaviť vďaka novej možnosti voľných kariet, ktoré pre jednotlivé preteky udeľuje Medzinárodná lyžiarska a snoubordová federácia (FIS).

Tieto karty sú určené pre úspešných lyžiarov, ktorí sa vracajú po dlhšej pauze. Na úvodný obrovský slalom SP dostal voľnú kartu osemnásobný víťaz seriálu Rakúšan Marcel Hirscher, ktorý sa po piatich rokoch vráti v holandských farbách.

Už vo farbách Brazílie sa vracia Pinheiro Braathen

Ďalší navrátilec je Lucas Pinheiro Braathen. Šampión, ktorý ešte pred rokom štartoval v drese Nórska, sa po nečakanom odchode vráti v iných farbách. Aj on má rovnako ako Hirscher matku z inej krajiny a v novej sezóne bude pretekať za jej rodnú Brazíliu.

Teda za krajinu, ktorá nezískala na ZOH ani jednu medailu. „Som športovec zastupujúci 200 miliónov Brazílčanov. Táto kapitola začína v nedeľu. Nevzdám sa, kým nebude vztýčená vlajka až na vrchol,“ povedal 24-lyžiar.

Úvodné preteky bez Vlhovej

Vlhová bude chýbať na svahoch v úvode sezóny, no verí, že všetko pôjde podľa plánu s jej rekonvalescenciou.

„Som ďaleko od formy v ktorej som bola, je to výzva. Ja som počas procesu rehabilitácie išla krok po kroku. Chcela som čo najviac obnoviť svaly, ktoré som nemala. Najviac som sa tešila na moment, kedy sa postavím na lyže. Teraz som v štádiu, že som v v posilňovni a snažím sa nabrať kondíciu. Snažím sa zistiť, do akých priestorov ma koleno pustí, je to náročný proces. Tento čas na lyžiach je pre mňa najdôležitejší. Celý november budem doma, budem sa pripravovať v posilňovni. Návrat plánujem v decembri, ale je to nevyspytateľné. Budeme to brať krok po kroku a uvidíme. Potrebujem nabrať silu,“ uviedla Slovenka.         

Bratia Žampovci chcú štartovať vo všetkých obrovských slalomoch

Plán zúčastniť sa na všetkých „obrákoch“ v seriáli majú bratia Žampovci. Starší Adam počas leta tak isto regeneroval po zranení kolena a v Söldene sa predstaví už po jedenásty raz.

„Som dostatočne skúsený pretekár na to, aby som vedel, aký ten kopec je. Pre mňa to bude trošku výzva tým, že sa vraciam po zranení a po druhé, budem mať vyššie štartové číslo, pretože môj ranking padol. Na druhej strane ja nemám čo stratiť a viem, že zozadu s vyššími štartovými číslami sa dá jazdiť len naplno a ja môžem len prekvapiť. Myslím si, že v lyžovaní som za celú kariéru zažil čokoľvek, aj ľudia so šesťdesiatkou, alebo päťdesiatkou sa dostali do druhého kola. Ja som fakt optimista a idem do toho naplno s tým, že chcem podať zo seba maximum. Čakajú nás aj majstrovstvá sveta vo februári a dovtedy by som chcel mať určite lepšie štartové číslo.“

Mladší Andreas sa v rakúskom stredisku neprebojoval nikdy do druhého kola, aj on má cieľ túto štatistiku prelomiť: „Najlepší výsledok čo som mal, to mi chýbalo 78 stotín na to, aby som postúpil. A vždy je to aj o tom, že ja tam veľmi veľa stratím na tej poslednej rovine. Teraz mám cieľ jasný. Ísť tam a zobrať rýchlosť do tej roviny, aby som bol dostatočne rýchly na to, aby som bol v druhom kole,“ povedal pre TASR.

Jančová chce hlavne zbierať skúsenosti

Dvadsaťjedenročná Jančová chce v prvom rade zbierať skúsenosti. „V nasledujúcej sezóne by som sa chcela venovať najmä obrovskému slalomu a práve v tejto disciplíne by som chcela štartovať vo všetkých pretekoch Svetového pohára. Najmä pre získavanie skúseností. Myslím si, že vrcholom tejto sezóny budú hlavne majstrovstvá sveta, ktoré sa konajú v Rakúsku a tam by som sa chcela pokúsiť umiestniť do top tridsiatky,“ uviedla pre TASR.

Rebeka Jančová
Na snímke slovenská lyžiarka Rebeka Jančová.Foto: TASR – Michal Svítok

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport