Na hlavný obsah

Invazívne lienky robia nálety na slovenské regióny: Hmyz je dotieravý a môže aj hrýzť

Na niektorých záhradách u ľudí sú všade.

Invazívne lienky robia nálety na slovenské regióny: Hmyz je dotieravý a môže aj hrýzť
Na snímke invazívne lienky. Foto: STVR

Vo viacerých regiónoch možno v týchto dňoch sledovať kolónie lienok ázijských. Lietajú v tisícoch a hľadajú si miesto na prezimovanie. Hmyz je neraz dotieravý a môže aj uhryznúť. Invazívnych lienok je z roka na rok viac. Na niektorých záhradách u ľudí sú všade – na dreve aj zemi. Sedieť sa v nich preto nedá.

Obrovský nálet lienok vyhnal ľudí z exteriéru do interiéru aj pri poľovníckom zámočku v Nemšovej.

„Sú ich tisíce, lietajú všade, je to strašné. Sadajú si na každého, je to niečo neskutočné,“ hovorí technička na lesnej správe Poľana Erika Dobrová.

„Sadajú všade, na tvár, na vlasy, do oblečenia. Všade, kde môžu, hľadajú miesto, kde by sa mohli trochu zahniezdiť,“ sťažuje sa návštevníčka z Banskej Bystrice Laura.

Invazívne lienky sa v kolóniách objavujú práve počas babieho leta. Vedia byť aj dotieravé.

„Nie sú iba v Nemšovej, aj u nás na Hriňovej sú. Tí čo máme kuchynské dvere a svieti tam slnko, ich máme v domoch veľa,“ tvrdí referentka ochrany lesa Michaela Lalíková.

Invazívnym lienkam sa v Správach venovala redaktorka Dominika Kusá:

Odlišná od našej lienky

Lienka východná pochádza z Ázie. Od našej lienky sedembodkovej sa líši.

„Majú veľa farebných foriem, najčastejšia je červená až oranžová farba kroviek, môže však byť žltá až čierna. Počet tmavých škvŕn je rôzny, môže byť od nula po 19. Môžu pohrýzť a v prípade nebezpečenstva vylučujú zapáchajúcu tekutinu,“ objasňuje prírodovedec Tomáš Mlynský.

U niektorých môže pohryznutie spôsobiť aj alergické reakcie. Lienky v minulosti cielene vypustili do voľnej prírody v Severnej Amerike na biologický boj proti voškám. Neskôr aj na Ukrajine či vo Francúzsku. Problém nastal ich skrížením, čím vznikla terajšia invazívna populácia.

„Lienka je účinným prostriedkom proti ničeniu vošiek. Konzumujú vlastne všetok hmyz, ktorý je menších rozmerov. Konzumujú však aj larvy našich lienok, čím naše pôvodné druhy lienok decimujú. Toto je problém, menia tú biodiverzitu našich spoločenstiev. Zabrániť invázii tejto lienky nie je však technicky možné,“ dopĺňa Mlynský.

Dokážu sa aj rýchlejšie rozmnožovať, do roka zvyknú mať dve až tri generácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny