Na hlavný obsah

VIDEO: Bosnu a Hercegovinu zasiahli ničivé povodne, vyžiadali si najmenej 14 životov

Jednu z frekventovaných ciest strhol obrovský zosuv pôdy.

VIDEO: Bosnu a Hercegovinu zasiahli ničivé povodne, vyžiadali si najmenej 14 životov
Na snímke zaplavené auto pred obytnou budovou počas povodní v obci Kiseljak na severe Bosny. Foto: TASR/AP

Najmenej 14 ľudí zomrelo v Bosne a Hercegovine, ktorú zasiahla silná búrka a povodne. Tie zaplavili mestá a dediny v strednej a južnej časti krajiny. Napísali to v piatok (4. 10.) agentúry AP a AFP s odvolaním sa na hovorcu miestnej správy v meste Jablanica. To sa nachádza zhruba na polceste medzi metropolou Sarajevom a mestom Mostar.

„V tejto chvíli sme v oblasti Jablanice našli 14 tiel. Nanešťastie existuje veľká šanca, že to nebude konečný počet obetí,“ povedal AFP hovorca miestnej správy Darko Jukan.

Agentúra Reuters už skôr napísala, že Jablanica je úplne odrezaná, bleskové záplavy zničili cesty aj železničnú trať. Podľa agentúry AP je na zverejnených snímkach vidieť, že jednu z najfrekventovanejších ciest spájajúcich Sarajevo cez Jablanicu s pobrežím Jadranu strhol spoločne so železničnou traťou obrovský zosuv pôdy.

Záplavy spôsobili rozsiahle škody. Zdroj: AP/BLJESAK.INFO

Úrady evakuujú z postihnutých miest ľudí vrátane obyvateľov psychiatrickej liečebne, uviedla hovorkyňa civilnej ochrany Majda Kovačová. Podľa ministra obrany Zukana Heleza vyrazili na pomoc do zasiahnutých oblastí vojaci.

„Poslali sme každého, koho sme (poslať) mohli. Našou prioritou je zachrániť ľudí, ktorí sú nažive a pochovaní v domoch, kde sú zosuvy pôdy,“ uviedol Helez.

Niektoré miesta sa ocitli bez elektriny a mobilného signálu. Okrem Jablanice je to aj prípad mesta Kiseljak, ktoré sa nachádza asi 20 kilometrov severne od Sarajeva.

Silné dažde a vietor hlásia tiež v susednom Chorvátsku. Bolo tam uzavretých niekoľko ciest a metropola Záhreb sa pripravovala na možnosť, že sa z brehov vyleje rieka Sáva, poznamenala AP. Podľa nej záplavy spôsobené prívalovými dažďami trápia aj Čiernu horu.

Bosnu a Hercegovinu zasiahli ničivé záplavy. Zdroj: AP

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet