Na hlavný obsah

VIDEO: SpaceX úspešne ukončila piaty test kozmickej lode Starship, nosná raketa sa vrátila na štartovaciu rampu

Loď patrí spoločnosti SpaceX.

VIDEO: SpaceX úspešne ukončila piaty test kozmickej lode Starship, nosná raketa sa vrátila na štartovaciu rampu
Obrovský dopravný systém Starship spoločnosti SpaceX. Foto: TASR/AP

Spoločnosť SpaceX v nedeľu (13. 10.) kontrolovaným dopadom kozmickej lode Starship do Indického oceánu zakončila piaty testovací let rovnomenného dopravného systému.

Let odštartoval okolo pol druhej popoludní SELČ a trval zhruba hodinu, počas ktorej sa nosná raketa Super Heavy prvýkrát vrátila na štartovaciu rampu a vesmírna loď obletela polku Zeme.

Starship, ktorá je vysoká 121 metrov, odštartovala bez posádky za východu slnka z južného cípu Texasu neďaleko mexických hraníc. Oblúkom sa vzniesla nad Mexický záliv rovnako ako štyri predchádzajúce systémy, ktoré však buď krátko po štarte explodovali alebo sa zničili pri páde do vody. 

Let Starship prvýkrát dokončila tento rok v júni pri štvrtom teste. Vtedy sa na rozdiel od predchádzajúceho pokusu nerozpadla pri klesaní atmosférou, ale dopadla do Indického oceánu, hoci s poškodeným krídlom.

Raketa Super Heavy sa v nedeľu po oddelení od kozmickej lode sedem minút po štarte prvýkrát vrátila na štartovaciu rampu, kde 71 metrov vysoký nosič zachytili kovové ramená. „Veža zachytila raketu!“ ozvalo sa z riadiacej veže, kde technický tím kričal radosťou.

Kozmická loď o hodinu neskôr riadene a podľa plánu pristála na určenom mieste v Indickom oceáne, napísala agentúra AP. Kamery na pripravenej bójke ukázali, ako z kozmickej lode vznášajúcej sa na hladine šľahajú do výšky plamene. V rámci tohto testu sa nepočítalo s jej vyzdvihnutím.

Projekt Starship

SpaceX v sobotu (12. 10.) dostala povolenie na štart od amerického Federálneho úradu pre letectvo (FAA). Na svojom webe firma uviedla, že pred novou skúškou kompletne prepracovala tepelný štít a aktualizovala časti softvéru.

Spoločnosť SpaceX navrhla systém Starship tak, aby sa dal plne opakovane použiť. Dúfa, že ho bude využívať na prieskum hlbokého vesmíru. Ide o zatiaľ najväčší postavený systém svojho druhu a tiež o najvýkonnejší kozmický dopravný systém.

Tridsaťtri raketových motorov Raptor poháňa nosný stupeň, zatiaľ čo kozmická loď má šesť rovnakých jednotiek. Všetky doterajšie testovacie lety boli bez posádky, podľa SpaceX má však plavidlo v budúcnosti uniesť až 100 ľudí, či veľké množstvo nákladu a vybavenia.

Úspech systému je kľúčový aj pre americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), ktorý si Starship vybral pre pristátie svojich astronautov na Mesiaci v rámci programu Artemis. Návrat človeka na prirodzenú družicu Zeme je plánovaný na september 2026.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet