Na hlavný obsah

Prezident Pellegrini sa podpísal pod Ficovu drahotu, hovorí Šimečka. Reaguje aj zdravotnícky analytik

Lekárski odborári nevedia, či lekári ostanú pracovať.

Prezident Pellegrini sa podpísal pod Ficovu drahotu, hovorí Šimečka. Reaguje aj zdravotnícky analytik
Predseda PS Michal Šimečka. Foto: SITA/Tomáš Susko

Lekárski odborári vyjadrili ľútosť nad rozhodnutím politikov rozdeliť zdravotníkov a porušiť dohodu medzi lekármi a vládou z roku 2022. Jasne nateraz nehovoria, či budú nemocniční lekári podávať výpovede. Aj podľa opozície minister zdravotníctva vráža medzi zdravotníkov klin, keďže niektorým ustúpil a iným nie.

„Je to pre mňa veľké sklamanie. Prezident Pellegrini sa týmto podpísal pod Ficovu drahotu. Hovorí to nielen opozícia, ale aj ekonómovia, profesné združenia, odborári a zamestnávateľské zväzy. Všetci vieme, že tento konsolidačný balíček poškodí ľudí, je nezmyselný, je asociálny a bude škrtiť našu ekonomiku,“ reaguje poslanec Michal Šimečka (PS).

„Povedie to k zhoršovaniu životnej úrovne, lebo všetko bude drahšie. Vyzývali sme vládu, my aj odborníci. Namiesto toho aby poctivo šetrila na sebe a na prevádzkových výdavkoch štátu, si ministri zvýšili platy. Rovnako si dali renty a podpisuje nevýhodné zmluvy. Namiesto toho, aby šla cestou šetrenia, 90 percent bremena konsolidácie prehodila na občanov prostredníctvom vyššej DPH a vyšších daní,“ pokračuje Šimečka.

Reakciám opozície a analytika sme sa venovali aj v relácii Aktuálne :24:

„Vláda ide zdravotníkom zobrať 119 miliónov eur na budúci rok, aj napriek tomu, že im bolo sľúbené, že sa ich platy neznížia. Fico garantoval, že sa nesiahne na úroveň ich štandardu, no presne to sa teraz deje,“ konštatuje poslanec Marek Krajčí (Slovensko).

„Pravdepodobne si prezident aj nový minister zdravotníctva neuvedomili, že zdravotníctvo pozostáva z 25 nezastupiteľných povolaní. Dvadsiatim dvom profesiám má v budúcom roku klesnúť plánované zvýšenie miezd, ktoré sa nenavýši ani o infláciu, ktorú táto vláda spôsobila,“ dopĺňa.

Reaguje aj analytik

Podľa zdravotníckeho analytika inštitútu INEKO Dušana Zachara je ponúknutý kompromis pomerne dostatočný a záleží od zdravotníkov, či to prijmú. Upozorňuje však, že aby sa podobná situácia nestávala vláda by sa mala zamerať na reformu financovania v zdravotníctve.

„Myslím si, že pre zdravotné sestry a záchranárov sa nič nemení. Žiadna konsolidácia ich platov nenastane. Títo pracovníci by mali byť spokojní,“ uviedol. V prípade lekárov však nastanú určité zmeny.

„Lekári mali mať pôvodne nárast platov o takmer desať percent podľa zákona a memoranda, s ktorým súhlasila predošlá vláda pána Hegera. Teraz sa im však zvýšenie zníži na 6,7 percenta, čo je stále viac, než pôvodne avizované tri percentá, ale menej, než by mali dostať podľa zákona,“ pokračoval Zachar.

Analytik tiež poukázal na dôležitú otázku, ktorou sa budú musieť zaoberať protestujúci lekári a Lekárske odborové združenie. „Je na nich, aby zvážili, či budú trvať na tom, čo vláda sľúbila, alebo sa uspokoja s týmto kompromisom, ktorý bude platiť pravdepodobne aspoň dva roky,“ mieni odborník.

Neudržateľný systém

Na jednej strane lekári majú podľa jeho slov štedro nastavený platový automat, ktorý nemá obdobu ani v iných častiach Európy.

„Tento systém je dlhodobo neudržateľný. Vláda však mala vopred transparentne komunikovať a vysvetliť zdravotníkom, prečo tieto nárasty nemôžeme momentálne finančne zvládnuť. Nie je mysliteľné, aby 70 až 90 percent príjmov nemocníc išlo na personálne náklady. Potom nezostane dosť prostriedkov na lieky, prístroje, modernizáciu a opravy,“ hovorí Zachar.

Zachar tiež zdôraznil, že je potrebné reformovať systém a nastaviť správne motivácie: „Treba motivovať pracovníkov, aby pracovali zodpovedne, kvalitne a boli produktívni. To by sa malo odraziť aj na odmeňovaní. Rovnako je nutné motivovať poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, aby hospodárili vyrovnane alebo s prebytkom, a nie stratovo a s dlhmi. Momentálne sa totiž viac oplatí tvoriť dlhy a mať straty.“

Na záver poukázal na problematiku zvyšujúcich sa nárokov pacientov v kontexte starnúcej populácie a obmedzených zdrojov. „Ak chceme udržať určitú úroveň zdravotníctva, musíme zvážiť zavedenie sociálne únosných poplatkov pre pacientov, aby sme do systému priniesli ďalšie zdroje, bez toho, aby to negatívne zasiahlo tých najzraniteľnejších,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika