Na hlavný obsah

Niektoré rezorty pristupujú k šetreniu a prepúšťaniu, iné získajú viac peňazí

Vyplýva to z návrhu rozpočtu, ktorý schválila vláda.

Niektoré rezorty pristupujú k šetreniu a prepúšťaniu, iné získajú viac peňazí
Predseda vlády SR Robert Fico a vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák prichádzajú na schôdzu vlády SR. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Šetrenie, ale aj prepúšťanie – reagujú ministri vládneho kabinetu na návrh rozpočtu, ktorý schválila vláda. O desiatky ľudí príde rezort informatizácie. Naopak, kým v rezorte pôdohospodárstva očakávajú nižší rozpočet, opačná situácia je v rezortoch práce a novovzniknutom úrade pre plán obnovy.

Uťahovanie opaskov čaká podľa ministrov viaceré rezorty. Šéf ministerstva spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) z rozpočtu nadšený nie je, no napriek tomu víta navýšenie 30 miliónov eur pre zamestnancov súdov.

“Samozrejme, dotkne sa nás aj konsolidácia. Uvedomujeme si, že podmienky v rámci štátneho rozpočtu sú veľmi kritické. Budeme si musieť utiahnuť opasky aj my na ministerstve,“ vyhlásil Susko.

Personálne škrty čakajú podľa Richarda Rašiho (Hlas-SD) ministerstvo informatizácie. “Celé šetrenie prenášame na náš úrad. Bohužiaľ, budem musieť prepustiť zamestnancov, je to asi 75 ľudí, ktorí musia fyzicky odísť. Z viac ako 800 ľudí máme viac ako polovicu platenú cez eurofondy, čiže nezaťažujú štátny rozpočet,“ uviedol minister Raši.

Rezort práce dostane viac

O čosi spokojnejší je minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). “Máme o 250 miliónov eur navyše oproti predchádzajúcemu rozpočtu. Som veľmi rád, že v rámci tej sumy pôjdu financie najmä na ľudí odkázaných na sociálne služby, toto sa podarilo vybojovať,“ povedal Tomáš.

Zároveň však upozornil, že o necelé dva roky by mala platiť reforma financovania sociálnych služieb za stovky miliónov eur, ktorá je naviazaná na plán obnovy.

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) odkázal, že sa podarilo udržať peniaze na zastabilizovanie platov pre podporný školský tím, asistentov či učiteľov a psychológov.

“Na rozvojové veci tam peniaze momentálne nie sú. Ale tie nie sú podľa mňa nikde, pretože prebieha konsolidácia. Každý musel nejakým spôsobom prispieť,“ dodal však Drucker.

Škrty sa nedotknú novovzniknutého úradu

Škrty či prepúšťania sa naopak nedotknú úradu podpredsedu vlády pre plán obnovy Petra Kmeca (Hlas-SD), ktorý vznikol len prednedávnom.

“Malo by byť vyčlenených extra 97 miliónov eur na podporu vedy, výskumu a inovácií zo štátneho rozpočtu ako doplnok k plánu obnovy a odolnosti,“ ozrejmil Kmec.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) potvrdil, že zmeny v rozpočte už neplánuje a mal by ísť do parlamentu.

„Predpokladám, že to prejde tak, ako sme sa dohodli. Ale, samozrejme, avizoval som, že tie dve veľké témy, ktoré sú stále otvorené, energopomoc a zdravotníci, to budeme riešiť neskôr,“ dodal Kamenický.

Rokovanie vlády už skončilo. Vláda schválila rozpočet, deficit sa má znížiť o necelé jedno percento HDP a príjmy sú naplánované vo výške takmer 60 miliardy eur a výdavky na úrovni 66,5 miliardy eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika