Na hlavný obsah

Predpisy majú platiť dlhšie, lekárom pribudnú kompetencie: Vláda schválila viacero zmien, ktoré sa týkajú pacientov

Jednoduchšie by malo byť aj vystavenie PN na pohotovosti.

Predpisy majú platiť dlhšie, lekárom pribudnú kompetencie: Vláda schválila viacero zmien, ktoré sa týkajú pacientov
Na snímke lieky na predpis. Foto: STVR

Vláda schválila viacero zmien, ktoré by pacientom mali uľahčiť liečbu. Po prepustení z nemocnice budú mať ľudia viac času na vybratie liekov, predpis bude totiž platiť dlhšie. Ďalšou zmenou je, že práceneschopnosť by mohol vystaviť aj lekár na pohotovosti. Asociácia na ochranu práv pacientov zmeny víta.

Téme nových kompetencií lekárov sa v Správach venovala redaktorka Veronika Čokinová:

Pacienti by sa na urológiu alebo gastroenterológiu mali dostať aj bez výmenného lístka. Pre všeobecných lekárov by sa tiež mohla predĺžiť lehota predpisovania liekov od špecialistov.

„Je tam možnosť predpisovať lieky, ktoré indikoval špecialista lekárom všeobecným na dobu dvanásť mesiacov. To platilo aj predtým na tri a šesť mesiacov. Vzhľadom na potreby sme to zase vrátili na dvanásť mesiacov,“ hovorí ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Kým v minulosti trval predpis liekov pri prepustení z nemocnice tri dni, po novom by to malo byť 28 dní. Asociácia na ochranu práv pacientov zmenu víta. Problémy s tým mali najmä ľudia z odľahlejších regiónov.

„Niekedy vás prepustia domov s nejakým zdravotným problémom a nemáte pri sebe k dispozícii človeka, ktorý by vám následne išiel vyzdvihnúť lieky. Kým dôjde k rekonvalescencii, kým máte možnosť ísť sama, trvá to. Preto je tých 28 dní vynikajúcich,“ vysvetľuje viceprezidentka Asociácie na ochranu pacientov SR Elena Marušáková.

PN aj na pohotovosti

Aj vystavenie PN na pohotovosti by malo byť jednoduchšie. Pacienti, ktorí prišli na pohotovosť v piatok, sa pravidelne sťažovali.

„Kým sa dostali k svojmu lekárovi, ubehli tie tri dni, kedy on mohol spätne vystaviť PN. To znamenalo, že tam zostal nejaký jeden alebo dva dni, ktoré boli nepokryté,“ pokračuje Marušáková.

„Ak bude pacient ošetrený na ambulancii pohotovostnej služby, alebo zubno-lekárskej pohotovosti, môže tento lekár v prípade, že to vyžaduje zdravotný stav, pacientovi vypísať PN, dočasnú práceneschopnosť, aj na ambulancii APS alebo zubnej pohotovosti,“ objasňuje Dolinková.

Asociácia na ochranu práv pacientov považuje za najväčšiu zmenu ošetrovateľskú starostlivosť poskytovanú doma. Týkať sa to bude napríklad matiek s deťmi so špeciálnymi zdravotnými potrebami, ale aj psychiatrických pacientov.

„Je to taký trend vo svete, ktorý vnímame aj u nás. Mnohí naši pacienti uprednostňujú byť v domácom prostredí, ak sú na to vytvorené podmienky. Táto zmena naozaj prinesie doslova a do písmena v tomto revolúciu. Otázka však znie, aká bude aplikačná prax,“ dodáva Marušáková.

Ak zmeny schvália aj poslanci parlamentu, platiť začnú od januára budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko