Na hlavný obsah

Vo Veľkej Británii prepúšťajú na slobodu zločincov. Vo väzniciach majú posledné voľné miesta

Podľa kritikov prepúšťanie kriminálnikov tento stav nevyrieši.

Vo Veľkej Británii prepúšťajú na slobodu zločincov. Vo väzniciach majú posledné voľné miesta
Väznice v Británii sú preplnené. Foto: STVR

V Británii prepustili 1 100 väzňov, ktorí si odpykali 40 percent trestu. Chcú tak odľahčiť preťažený väzenský systém. Podľa kritikov prepúšťanie kriminálnikov tento stav nevyrieši.

V britskom väzenskom systéme podľa štatistík zostáva 1 700 voľných miest. Cely sú preplnené a medzi väzňami, často členmi gangov, rastie napätie každý deň.

„Stať sa môže čokoľvek. Požiar, oživovanie väzňa, bitka na pokraji vzbury, vybavovanie si účtov. A pokojne aj všetko naraz. Je to nevyspytateľné,“ opisuje pre SkyNews svoju prácu väzenská dozorkyňa P. Musmeciová.

V celách pre jednu až dve osoby často bývajú traja a viacerí zločinci. „Podmienky sú katastrofálne. Nemáte sa kam pohnúť. Väznica je plná švábov, občas zahliadnete potkana,“ opisuje prepustený väzeň Connor Richings.

Aby odľahčil väzniciam, v septembri britský rezort spravodlivosti predčasne prepustil 1 700 zločincov. Najmenej polovica je už naspäť.

„Kriminálnici sú na slobode na podmienku, ak ju porušia putujú naspäť. Predčasné prepúšťanie je núdzové riešenie. Dúfam, že sa už nebude v budúcnosti opakovať,“ vyhlásila ministerka spravodlivosti Spojeného kráľovstva Shabana Mahmoodová.

Hraničnej situácii v britských väzniciach sa v Správach venoval redaktor Viliam Ovsepian:

Situácia sa môže ešte zhoršiť

Viacerí odborníci upozorňujú, že ak vláda nevybuduje nové väznice, situácia sa bude zhoršovať. Počet väzňov by sa mal do štyroch rokov zvýšiť o 30-tisíc.

Rezort spravodlivosti zároveň začal skúmať možnosti prísnejších trestov mimo väzníc. Napríklad dlhšie verejnoprospešné práce, nosenie GPS náramkov a domáceho väzenia, informuje SkyNews.

Komisii poslúžia aj skúsenosti zo zahraničia. Ako získavanie kreditov za dobré správanie, ktoré znižujú výšku trestu. Problém je ale inde.

„Nikde ma nezamestnajú. Možnosti vzdelávania vo väzení sú nulové. Dali mi 12 libier a pustili ma na slobodu. Nemám kam ísť, ani kde prenocovať. Najradšej by som tam ostal,“ hovorí Richings.

Podľa väzenských štatistík 40 až 60 percent prepustených kriminálnikov do 12 mesiacov opätovne spácha zločin.

„Tí ľudia nevedia ako inak sa majú uživiť. Dopúšťajú sa krádeží, aby prežili. Systém je pritom tak nastavený, že okamžite putujú za mreže,“ hovorí obyvateľ Londýna.

Kabinet Keira Starmera sľúbil, že predčasne sa na slobodu nedostanú teroristi, sexuálni násilníci, ani vrahovia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet