Na hlavný obsah

Vo Vysokých Tatrách na symbolickom cintoríne spomínali na obete hôr. Tento rok tam prišlo o život 15 ľudí

Cintorín pod Ostrvou pripomína našu pominuteľnosť.

Vo Vysokých Tatrách na symbolickom cintoríne spomínali na obete hôr. Tento rok tam prišlo o život 15 ľudí
Na symbolickom cintoríne si uctili pamiatku horolezcov, záchranárov aj turistov, ktorí zahynuli v horách. Foto: STVR

Na symbolickom cintoríne pri Popradskom plese si uctili pamiatku horolezcov, záchranárov aj turistov, ktorí zahynuli v horách. Celkovo vo Vysokých Tatrách prišlo o život od začiatku roka 15 ľudí. Pri kaplnke pribudli dve pamätné tabule s tromi menami.

Mŕtvym na pamiatku, živým na výstrahu. Symbolický cintorín pod Ostrvou pripomína našu pominuteľnosť.

„Na symbolickom cintoríne sa nachádza 407 tabuliek s 558 menami zosnulých,“ priblížil námestník riaditeľa správy TANAP-u Ivan Šoltys.

Pamätné tabule s menami ľudí, ktorí zahynuli vo Vysokých Tatrách a v iných svetových horstvách pribúdajú od roku 1940. Dnes je pietne miesto národnou kultúrnou pamiatkou. Je tu aj pamätník našich úspešných horolezcov a himalájistov.

Spomienke na symbolickom cintoríne vo Vysokých Tatrách sa v Správach venovala redaktorka Miriam Hozzová:

„Je to taká spomienka nielen na Juzeka, ale aj na mojich štyroch blízkych kamarátov z Jamesu, čo zostali v 1988 na Evereste,“ vysvetľuje horolezec Zoltán Demján.

Spomínajú aj na záchranárov

„Práve dnes je také smutné 10. výročie, kedy zahynul aj počas Sherpa Rallye pán František Kele. Bol to človek ktorý precestoval svet krížom-krážom. Bol na ťažkých miestach a osudným sa mu stal turistický chodník vo Vysokých Tatrách,“ hovorí zamestnanec Správy TANAP-u Peter Spitzkopf.

„My si tu spomíname na našich kolegov, ktorí zahynuli, či už pri práci, alebo pri aktivitách v horách, ktoré mali radi,“ vyhlásil zástupca riaditeľa HZS Vysoké Tatry Igor Trgiňa.

Spomínajú na záchranárov, ktorí zahynuli pri páde vrtuľníka v Mlynickej doline, ale aj na dlhoročných kolegov – Vlada Tatarku či Petra Šperku.

„Bol to človek, ktorý miloval hory a miloval ľudí v horách. Veľa dobrého robil pre ľudí, bral ich do hôr, lebo sám mal z toho radosť,“ spomína priateľka zosnulého Petra Šperku Zosia Bachleda.

Symbolický cintorín nie je verejnosti prístupný celoročne. Vzťahuje sa na neho zimná uzávera. Podľa nového návštevného poriadku je kratšia. Začína 15. decembra a končí 30. apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny