Na hlavný obsah

Vo Vysokých Tatrách sa opäť stretli nadšenci horského nosenia na jubilejnom ročníku Sherpa Ralley

Pred 40 rokmi ich založil chatár Viktor Beránek.

Vo Vysokých Tatrách sa opäť stretli nadšenci horského nosenia na jubilejnom ročníku Sherpa Ralley
Súťažiaci prechádza cez úzky mostík počas 40. ročníka pretekov vysokohorských nosičov Sherpa Ralley vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR/Veronika Mihaliková

Vysokohorskí nosiči, ktorých remeslo je európskym unikátom, majú za sebou ďalšie prestížne vysokotatranské preteky – Sherpa Rallye. Keď ich pred 40 rokmi zakladal Viktor Beránek, ani vo sne by mu nenapadlo, že sa z nich stane vysokohorská kultová záležitosť.

Na nosičskú krošňu im nakladali rovnakú váhu – mužom 60 kilogramov a ženám 20 kg. Jedlo, palivo či iné dôležité veci mali dostať čo najrýchlejšie na Zbojnícku chatu. Záujemcov bolo viac ako dosť. A chatár si už od rána mädlil ruky, keď videl, čo všetko sa dostane do nadmorskej výšky 1 960 metrov za zopár hodín.

„Odhadom to môže byť štyri a pol tony. To bude na celú zimu,“ uviedol chatár na Zbojníckej chate Miki Knižka. Všetko to, čo na vysokohorskej chate zjete či vypijete, sa tam dostane na ramenách horských nosičov.

Jubilejnému ročníku Sherpa Ralley sa v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

Nápad legendárneho chatára

S myšlienkou usporiadať prvé preteky horských nosičov prišiel chatár Viktor Beránek pred 40 rokmi. „Je to práca, je to pekná práca na chatách, ťažká práca. A to sú už generácie, ktoré sa nazbierali za tie roky,“ spomína chatár Beránek.

Už na prvom ročníku Sherpa Rallye v roku 1985 pretekal aj Pavel Haasz . Bývalý záchranár a nosič motiváciu hľadal nielen v prírode, ale aj antike. „Veľmi ma zaujal výrok antického filozofa Horatia, ktorý povedal: Čo z takých pliec, ktoré by sa zdráhali niesť,“ uviedol Haasz.

„Myslím si, že je to taká posadnutosť námahou. A tým je nosič spokojnejší, čím väčšie váhy nosí a čím to jeho telo väčšmi trpí. Ale zase musím povedať, že tam, kde trpí telo, je to obrovský balzam na dušu,“ priblížil spoluorganizátor Sherpa Rallye Jaroslav Švorc.

Najstaršia generácia zakladateľov pretekov horských nosičov si na Hrebienku prevzala pamätné plakety. Tatranské horské nosičstvo je zapísané do Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a preteky patria medzi najprestížnejšie udalosti tohto remesla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny