Na hlavný obsah

Proti výrokom P. Kotlára sa ohradili aj vedci a lekárska fakulta. T. Drucker očakáva jeho rezignáciu

Kritizovala ho aj Z. Dolinková.

Proti výrokom P. Kotlára sa ohradili aj vedci a lekárska fakulta. T. Drucker očakáva jeho rezignáciu
Poslanec NR SR a splnomocnenec vlády pre vyšetrenie pandémie Peter Kotlár. Foto: TASR/Martin Baumann

Vedci z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) aj Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave sa ohradili proti výrokom splnomocnenca vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára (SNS).

Začiatkom týždňa navrhol vláde zastaviť očkovanie mRNA vakcínami proti ochoreniu COVID-19. Bez predloženia dôkazov tvrdil, že vakcína mení ľudskú DNA.

Kotlára, ktorého médiá označujú za odporcu očkovania a kritika pandemických opatrení počas skorších silných vĺn koronavírusu, na piatkovej (4. 10.) tlačovej konferencii kritizovala aj odstupujúca ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Kotlár spomínané výroky a odporúčania predniesol pri predstavení záverov svojej práce vo funkcii splnomocnenca vlády. Kotlár nie je infektológom, ale ortopédom a tiež poslancom za klub koaličnej strany SNS.

„Prezentované názory spochybňujú skutočnosti preverené a akceptované celosvetovou odbornou komunitou a zodpovednými autoritami a zneisťujú laickú verejnosť. Preto vyzývame politickú reprezentáciu tejto krajiny, aby k správe splnomocnenca Petra Kotlára pristupovala mimoriadne obozretne a vyvarovala sa chýb, ktoré by našu krajinu dostali na okraj civilizovaného sveta,“ napísal vo vyhlásení Virologický ústav Biomedicinského centra SAV.

Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave zase tvrdila, že postoje Kotlára sú v rozpore s konsenzom odborníkov, ktorý je založený na vedeckých dôkazoch. Dodala, že Kotlárovo spochybňovanie pandemických opatrení a postupov pri liečbe nákazy koronavírusom nie sú v súlade s medzinárodnými poznatkami a s odbornými skúsenosťami.

Kritika od odchádzajúcej ministerky

Voči Kotlárovi sa vymedzila tiež Dolinková. „Na jednej strane má minister zdravotníctva upokojiť rezort zdravotníctva, na druhej strane sa máme vyrovnávať s otázkou, či tu je, alebo nie je pandémia, či vakcíny menia našu DNA, alebo nie, či sme čipovaní. S nevedeckými faktami sa bojovať nedá,“ povedala.

Podľa Dolinkovej vo vláde nachádzajú myšlienky Kotlára podporu. Vládny splnomocnenec podľa médií snahu pozastaviť očkovanie proti ochoreniu COVID-19 zdôvodňoval aj výsledkami vlastného testovania svojej krvi.

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) po ohlásenej demisie ministerky zdravotníctva uviedol, že by očakával okamžitú rezignáciu Kotlára. Šéf rezortu tvrdil, že práca splnomocnenca sa vôbec nezameriava na preverenie procesu riadenia a manažmentu zdrojov počas pandémie, čo je oficiálny názov funkcie Kotlára ako vládneho splnomocnenca.

Zatiaľ nie je známe, kedy odporúčania Kotlára prerokuje vláda. Niektorí predstavitelia strán vládnej koalície v minulosti spochybňovali pandemické opatrenia. Nepodporili ani očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko