Na hlavný obsah

VšZP avizuje ďalšie škrty: Po jednodňovej chirurgii je na rade ďalší sektor

Zmeny sa budú týkať vyšetrovacích a liečebných zložiek.

VšZP avizuje ďalšie škrty: Po jednodňovej chirurgii je na rade ďalší sektor
Ilustračná snímka - VšZP. Foto: STVR

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) avizuje ďalšie škrty. Po tom ako aktuálne upravila podmienky poskytovateľom jednodňovej zdravotnej starostlivosti, plánuje aj ďalšie zmeny.

Už v lete pristúpila k optimalizácii výdavkov v segmente regionálnych nemocníc, vo viacerých prišlo k úprave mesačných paušálov na platby za reálne poskytnutú zdravotnú starostlivosť.

„Tieto kroky sú súčasťou širšej stratégie konsolidácie v zdravotníctve, pričom rovnaký postup bude nasledovať v prípade všetkých ostatných poskytovateľov. Podobné kroky plánujeme zrealizovať v sektore SVaLZ (Spoločné vyšetrovacie a liečebné zložky), kde platnosť zmlúv vyprší koncom roka,“ uviedlo vedenie poisťovne.

Čo sa týka poskytovateľov jednodňovej zdravotnej starostlivosti, v uplynulých týždňoch najväčšia zdravotná poisťovňa na trhu realizovala rozsiahlu kontrolu. Jej výsledky ukázali, že v niektorých prípadoch dochádzalo k súbehom úväzkov lekárov na viacerých miestach súčasne.

Ďalej sa ukázalo, že niektoré zariadenia vyberali značné doplatky za zdravotnú starostlivosť. Poisťovňa sa preto rozhodla pristúpiť k viacerým krokom. Ako pre agentúru SITA objasnila hovorkyňa poisťovne Marianna Bublavá, VšZP žiadneho poskytovateľa „neodzmluvnila“, všetkým poskytovateľom doručila návrh dodatku.

„Pre časť poskytovateľov sme zaviedli zmluvné objemy (limity) a poskytovatelia majú predĺžené cenové podmienky do 31. decembra 2024. U tých poskytovateľov, kde bolo identifikované neefektívne vynakladanie finančných prostriedkov, sme od 1. októbra 2024 predĺžili zmluvu na jeden mesiac, teda do 31. októbra 2024 a nezmluvní budú od 1. novembra 2024,“ vysvetlila.

VšZP zároveň spustí ďalšie kontroly materiálno-technického zabezpečenia poskytovateľov jednodňovej zdravotnej starostlivosti, aby preverila, či disponujú potrebným vybavením a dostatočným personálom na zabezpečenie kvalitnej starostlivosti.

VšZP je najväčšia a najdlhšie pôsobiaca zdravotná poisťovňa na Slovensku. Jej jediným akcionárom je Slovenská republika, v ktorej mene koná Ministerstvo zdravotníctva SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika